Onthullingen Pauw ook groot nieuws bij Oranje: Speelsters zijn ook geen robots

Onthullingen Pauw ook groot nieuws bij Oranje: "Speelsters zijn ook geen robots"

4 juli - 09:56
25

De uitzwaaiwedstrijd tegen Finland van zaterdag is overschaduwd door de onthullingen van Vera Pauw één dag eerder. De voormalig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen liet weten dat ze in de jaren tachtig is verkracht door een KNVB-official: dat nieuws heeft ook de huidige selectie bereikt.

De regerend Europees kampioen staat op het punt om naar Engeland af te reizen voor het volgende EK. Bondscoach Mark Parsons heeft de onthullingen van voorganger Pauw – inmiddels actief als bondscoach van Ierland – ook meegekregen. "Ik ben erg geschrokken. Het is heel moedig dat ze ermee naar buiten is gekomen", vertelt de Brit aan het Algemeen Dagblad.

Ook in de spelersgroep is het nieuws ter sprake gekomen. "Speelsters zijn ook geen robots. Dit komt binnen, zeker als het om misbruik gaat, waarover we de laatste jaren veel meer hebben gehoord in de hele sportwereld", benadrukt Parsons. "Het is belangrijk om bij elkaar te blijven, een hoge standaard te hanteren, duidelijk te communiceren en iedereen te steunen die het nodig heeft."

Op de achtergrond is hoogleraar sportrecht Marjan Olfers lange tijd bezig geweest met een extern rapport, dat volgens het AD 'bevestigt dat de bond grote steken heeft laten vallen en dat Pauws werk vanuit Zeist niet de verdiende erkenning heeft gekregen'. Pauw wilde op 12 juni het rapport met de KNVB bespreken, maar heeft ervoor gekozen om zelf naar buiten te treden omdat de KNVB die 'deadline' niet haalde. De voetbalbond ziet het echter anders. "Op 11 juni hebben we haar hiervoor drie mogelijke data voorgesteld, maar helaas heeft ze tot nu toe van een gesprek afgezien."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast