Analyse: België-oproep lonkt als 'dominante' Vanheusden fit blijft bij AZ

Analyse: België-oproep lonkt als 'dominante' Vanheusden fit blijft bij AZ

25-07-2022 17:15
4

AZ heeft zich versterkt met Zinho Vanheusden, zo hebben de Alkmaarders bekendgemaakt. De 22-jarige Belg wordt gehuurd van Internazionale. In eigen land staat Vanheusden te boek als een groot talent, maar in zijn prille carrière werd hij geteisterd door blessureleed. Een analyse.

Door Andy Mulders

Spelersprofiel
Naam: Zinho Vanheusden
Nationaliteit: Belg
Geboortedatum: 29/07/1999
Lichaamsbouw: 1.87m – 80kg
Positie: Centrale verdediger (Rechtsback)
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): Hades, Sint Truiden, Standard Luik
Blessure(s): Neusbeenbreuk, kruisband gescheurd (2x), knieblessure, spierproblemen

Zinho Vanheusden, geboren in Hasselt, werd op jonge leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Standard Luik, waarna hij op zestienjarige leeftijd naar Internazionale vertrok. Begin 2018 keerde hij, op achttienjarige leeftijd, op huurbasis terug bij Standard. Vanaf dat moment veroverde hij de Belgische voetbalharten met zijn inzet, leiderschap, passie en voetbalkwaliteiten. In een mum van tijd werd hij een vaste basisspeler: een echte steunpilaar centraal in de verdediging van de Rouches. Na die verhuurperiode keerde hij echter weer terug naar Inter, dat hem in het seizoen 2021/2022 nog bij Genoa stalde.

Speelstijl
Vanheusden is een 'dominante' centrale verdediger, een natuurlijke leider van het team. Hij is een voetballende verdediger, gezien zijn passeertechniek en zijn goede (aanvallend gerichte) passing. Hij gaat voorop in de strijd, maar met een gezonde agressiviteit in de duels. Hij kan zowel in een driemans- als in een viermansverdediging spelen (veelal centraal in de verdediging aan de rechter zijde). Hij is verdedigend goed, maar omdat hij vaak indribbelt met de bal aan de voet, kan zijn positiespel nog wel eens de wensen overlaten bij balverlies. Hij is uitstekend in de luchtduels, met een zeer goede timing en uitstekende sprongkracht. Wanneer een tegenstander één-op-één op hem afkomt, scant hij goed de zone en leest hij zeer goed wat de tegenstander zal doen (zie afbeeldingen).

Je kunt hem een beetje vergelijken met de speelstijl van Thiago Silva.

In balbezit
Wanneer zijn team in balbezit is, dan is Vanheusden het meest effectief. Hij wil altijd vooruit voetballen. Dit valt op wanneer hij met de bal aan de voet opkomt en een overtal op het middenveld wil creëren. Wanneer de Belg aan de bal is, scant hij de vrije zones en kan hij een goede lange bal/passing vooruit geven.


Vanheusden in balbezit. Hij scant de zone voor zich en zoekt een vrije medespeler. Er komt maar één medespeler in de bal, maar deze is moeilijk bereikbaar.

Hij ziet aan de overkant een medespeler vrij staan (plus de vrije zone voor hem) en daarom kiest hij voor de lange bal.

Deze lange bal komt perfect aan en zijn aanvallende medespeler kan de bal in één beweging meenemen.


Nog een voorbeeld van zijn overzicht en passing. Vanheusden schuift in, met bal aan de voet.

Er is geen medespeler bereikbaar d.m.v. een korte pass en Vanheusden kiest dan voor een lange bal richting de buitenspeler (nummer 50).

Deze buitenspeler kan de bal direct aannemen en kiezen voor de aanvallende actie in de vrije zone.

Goede trap

Hier komt Vanheusden in balbezit aan de rand van de zestien. Hij heeft een vrije schietkans (hij ziet geen medespeler in een betere positie en schiet...).

De bal raakt de buitenkant van de paal.

Spel na balverlies:
Hier komen zijn goede en minder goede kwaliteiten tot uiting. Hij is zeer goed wanneer hij vooruit moet verdedigen op een directe tegenstander. Hij weet precies wanneer zijn directe tegenstander ingespeeld gaat worden en kan hier direct op anticiperen: hij komt geregeld voor zijn tegenstander om de bal te onderscheppen. Hij is een uitstekende mandekker, sterk met het hoofd en heeft een uitstekende tackle. Dit laatste doet hij wellicht net iets te vaak. Er zijn momenten in een wedstrijd dat hij beter op zijn benen kan blijven staan om een snelle aanval op te starten. Hij kiest dan toch voor een tackle, maar de tegenstander kan hierop anticiperen.

Verbeterpunten
Er zijn enkele andere verbeterpunten voor Vanheusden: de defensieve omschakelingen, het scannen van de vrije ruimtes in zijn rug, wendbaarheid en positie kiezen.

Vanheusden toont een gebrek aan positionering tijdens de tegenaanval: op het moment dat zijn team de bal verliest en de tegenstander een snelle counter wil opzetten, mist hij het overzicht en inzicht om de juiste posities in te nemen.

Een gebrekkige wendbaarheid helpt hem dan niet. Hij kan goed anticiperen op een actie van de tegenstander wanneer deze in zijn zicht staat. Wanneer hij snel moet anticiperen op een actie in zijn rug, of buiten zijn gezichtsveld, dan heeft hij het moeilijk.

Ook concentratieverlies is een punt van aandacht. Hij speelt met veel passie, overgave en inzet, maar je kan hem soms wel betrappen op concentratieverlies door een verkeerde pass of door te laat in het duel te zijn bijvoorbeeld.

Verder is zijn afwerking gebrekkig. Hij verliest het overzicht wanneer hij oog-in-oog komt met de doelman van de tegenstander. Dit is geen hoge prioriteit voor een centrale verdediger, maar door zijn aanvallende infiltraties kan het voorkomen dat hij opduikt in de laatste lijn van de tegenstander.

Het grootste nadeel van Vanheusden is echter zijn blessuregevoeligheid. De mandekker scheurde al twee keer zijn kruisband en kampte met knieproblemen.


Zinho Vanheusden heeft oog voor de tegenstander in balbezit en scant de vrije zone voor hem.

Vanheusden (blauwe cirkel) ziet dat de tegenstander in balbezit zijn teamgenoot zal passeren en probeert op deze actie te anticiperen. Doordat zijn medespeler (rode cirkel) het duel zal aangaan, heeft de tegenstander maar één optie: de bal inspelen naar zijn diepe spits.

Vanheusden heeft dit door en anticipeert op deze actie van de tegenstander.

Hierdoor kan Vanheusden de aanvallende actie van de tegenstander onschadelijk maken en heeft zijn team de tijd om terug in positie te komen. Enig nadeel bij deze actie: hij kan de bal niet behouden en de tegenstander kan een nieuwe actie opzetten.


Hier probeert hij de bal ook te onderscheppen, maar is zijn timing te laat. Hier maakt hij de foute keuze.

Hij moet zijn actie corrigeren en terug positie kiezen als centrale verdediger.

Hier staat hij goed gepositioneerd en anticipeert hij op de individuele actie van de tegenstander (tegenstander schakelt een verdediger uit en Vanheusden moet hierop anticiperen).

Dit doet hij goed en hij dwingt de tegenstander om op doel te schieten. Hij staat goed in de baan van het schot en kan deze dreigende actie onschadelijk maken.


Zijn favoriete actie: de dwingende tackle inzetten. Deze tackle is correct, stevig en noodzakelijk. Hij ziet dat de bal langs de lijn gespeeld zal worden en loopt mee met zijn rechtstreekse tegenstander.



Dit is een mooi voorbeeld van het vooruit verdedigen (anticiperen op een dreigende actie) door Vanheusden. Een tegenstander met bal aan de voet kan vrij opkomen.

Doordat Vanheuden de voorwaartse beweging maakt, moet de tegenstander zijn looprichting veranderen (oftewel: Zinho dwingt de tegenstander een andere richting te kiezen, in dit geval naar de linkse halfspace).

Hij 'koopt' hierdoor tijd en blijft vooruit druk zetten op de tegenstander.

Door zijn uitstekende defensieve actie (in dit geval een zuivere tackle op de bal) kan hij de tegenstander tegen houden.

De bal wordt wel opgepikt door een tegenstander, maar Vanheusden staat snel weer op zijn benen en kan het schot blokken.

Positiespel

Hier heeft Vanheusden een achterstand ten opzichte van zijn tegenstander. Hij heeft het doorzettingsvermogen om achter deze speler te gaan.

Hier komt de tegenstander de zestienmeter binnen. Vanheusden blijft doorgaan en scant de zone (ook achter hem en de positie van de doelman).

Hier heeft hij ook oogcontact met de tegenstander in balbezit. Hij ziet zijn doelman bij de eerste paal staan. Achter hem staat een tegenstander vrij.

Hij dwingt - door zijn lichaamshouding - de tegenstander een keuze te maken. Op doel schieten (dan is dit voor de doelman) of naar de opkomende tegenstander te spelen. Hij onderschept de voorzet.


Hier kiest Vanheusden er in eerste instantie voor om rugdekking te verlenen: Zodra de opkomende aanvaller wordt ingespeeld, anticipeert hij echter direct en onderschept hij de pass. 



In dit voorbeeld leest hij goed het spel van de tegenstander. Hij voelt de dreiging aan en zorgt voor de rugdekking. Hij ziet de opkomende aanvaller van de tegenpartij infiltreren in het strafschopgebied.

Als laatste redmiddel voert hij een succesvolle tackle uit om de doelkans af te blokken.

Een medespeler kan de bal ontvangen en de opbouw starten.

Standaardsituaties

Hier bewijst Vanheusden zijn positiespel, timing en sprong- en kopkracht bij een verdedigende hoekschop. Hij ziet waar de bal gaat komen en zoekt meteen de juiste positie.

Hij gaat het duel aan en wint, omdat hij veel hoger (en met de juiste timing) springt t.o.v. de andere spelers. Uiteindelijk kan Vanheusden de bal ontzetten met zijn hoofd.

Conclusie
Zinho Vanheusden kan voor AZ zeker een vaste waarde worden. Hij heeft zijn mentaliteit, defensieve kwaliteiten en voetballend vermogen mee. De belangrijkste uitdaging wordt om eindelijk eens blessurevrij te blijven, dan is de kans groot dat hij zich snel weer in de kijker speelt bij de Rode Duivels.