Slot bespreekt verhoudingen binnen top-drie en ziet 'heel vervelende ontwikkeling'

18 september om 07:55

Arne Slot vindt het niet vreemd dat er veel meer spelers van Ajax dan van Feyenoord en PSV bij de selectie van het Nederlands elftal zitten. De trainer van de Rotterdammers gaat in op de verhoudingen tussen de traditionele top-drie.

Bondscoach Louis van Gaal selecteerde acht spelers van Ajax, één van PSV en niemand van Feyenoord. "Dat zegt denk ik niet zo heel veel over waar PSV en Feyenoord op dit moment staan, maar wel heel veel over het voetballandschap in Nederland", reageert Slot op het persmoment in aanloop naar de Eredivisie-topper in Eindhoven. "Het is voor PSV en Feyenoord heel erg moeilijk om jongens die in de subtop spelen, en het daar heel goed doen, binnen te halen."

"Het gaat om bedragen die eigenlijk niet weggelegd zijn voor PSV en Feyenoord, afgezien van uitzonderingen als Joey Veerman en Quinten Timber", vervolgt Slot. "Dat is eigenlijk een heel vervelende ontwikkeling voor het Nederlandse voetbal, ook voor de spelers uit de subtop zelf. Daardoor staan er wel heel veel internationals op het veld bij ons, maar dan vanuit andere landen en niet vanuit Nederland."

Dat er veel meer spelers van Ajax een uitnodiging voor Oranje ontvingen vindt Slot deels een momentopname. "Vorig jaar hadden wij er nog drie, met Malacia, Bijlow en Til. Maar het is ook niet geheel verrassend dat de club die veruit, veruit, veruit het meeste geld te besteden heeft, ook de meeste internationals afvaardigt. Omdat zij ook, en dat vind ik zeer verstandig beleid van ze, in de jeugd al de beste spelers ophalen bij Nederlandse of buitenlandse clubs. Dat is het grote voordeel als je by far de rijkste club van Nederland bent, dan is dit een logisch gevolg."

Slot ziet dat PSV op zijn beurt weer een trede boven Feyenoord staat in financieel opzicht. "PSV is vorig jaar boven ons geëindigd. Vervolgens hebben ze hun sterkhouders behouden en vier à vijf enorme investeringen gedaan om hun elftal te versterken. Ook nog onze topscorer van vorig seizoen, die zit bij hen op de bank (Til, red.). Dat geeft denk ik ook in die zin de financiële verhoudingen weer tussen PSV en Feyenoord."

"Maar we hebben vorig seizoen aangetoond dat we best goed mee konden lange tijd met Ajax en PSV. Op dit moment staan we er ook weer uitstekend voor, het is aan ons om zondag in een onderling duel te laten zien dat we van ze kunnen winnen", besluit de oefenmeester. De kraker in Eindhoven begint zondag om 14.30 uur.