Napoli als favoriet gezien tegen Ajax: 'Kvaratskhelia absoluut in de gaten houden'

Napoli als favoriet gezien tegen Ajax: 'Kvaratskhelia absoluut in de gaten houden'

04-10-2022 11:30 Laatste update: 11:53
70 Reacties
Author profile picture

Teun Buis

Ajax staat dinsdagavond voor een loodzware uitdaging in het Champions League-duel met Napoli. De Italianen beleefden een drukke transferzomer, maar hebben de wind al vroeg in de zeilen, bevestigt clubwatcher Claudio Russo in gesprek met VoetbalPrimeur.

Napoli is ijzersterk aan het seizoen begonnen. De ploeg van coach Luciano Spalletti verraste in de Champions League tegen Liverpool en gaat na acht duels ook aan kop in de Serie A. Daardoor mag voorzichtig gedroomd worden van de eerste landstitel sinds 1990. "Ik weet niet of Napoli beter is dan vorig seizoen, aangezien belangrijke spelers als Koulibaly, Insigne, Mertens, Fabián Ruiz en Ospina zijn vertrokken. Maar er staat nu wel een compacter team, dat afgerekend heeft met de scepsis en teleurstelling bij de fans. Ze kunnen zeker een gooi gaan doen naar de Scudetto", vertelt Russo, die de club op de voet volgt voor CalcioNapoli24.

Het is knap dat Spalletti zo snel de juiste puzzelstukjes heeft gelegd, maar - zoals Russo al aangaf - valt momenteel alles op zijn plaats in Napels. "Het vertrek van Fabián betekende dat er niet langer een strijd op het middenveld is met Piotr Zielinski. De balans is nu beter en het trio met André-Frank Zambo Anguissa en Stanislav Lobotka is één van de meest complete in de Serie A. En natuurlijk begint een vervanger van Koulibaly met een achterstand, maar Kim Min-jae verrast tot dusver iedereen. Hij is constant en geeft een gevoel van veiligheid op het veld."

Het vertrek van clubiconen Dries Mertens en Lorenzo Insigne werd opgevangen met de komst van Khvicha Kvaratskhelia. De 21-jarige Georgische linksbuiten is de revelatie van dit nog prille seizoen. "Ajax moet Kvaratskhelia absoluut in de gaten houden, hij is één van de meest opwindende spelers in jaren. Eerlijk, niet veel mensen hadden verwacht dat hij zó'n impact zou hebben, maar vanaf de eerste dag van de voorbereiding kon je zien dat hij buitengewoon is. Er zal gerust nog wel een terugval komen, maar hij is erin geslaagd om Insigne meteen te doen vergeten."

Een andere blikvanger bij Napoli is onder meer de eerder genoemde Zielinski, maar Russo licht ook Mario Rui uit. "We moeten hem goed in de gaten houden aan de linkerkant. Hij steekt in geweldige vorm en is cruciaal in de plannen van Spalletti. Hij biedt steun aan Lobotka in balbezit en hij heeft ook een perfecte voorzet, zoals bleek tijdens de goal van Simeone tegen AC Milan (2-1 winst).

Het mag duidelijk zijn dat alles momenteel klopt bij de Italiaanse koploper. "Napoli zal zeker met een enorm zelfvertrouwen aantreden. Het spel is uitstekend en er zijn veel opties: zo heb je in de spits Raspadori en Simeone, waardoor Osimhen niet gemist wordt. En op het middenveld behoren de prestaties van Anguissa tot de top van Europa." Zijn er dan helemaal geen zwakheden? "Ajax moet proberen zijn oud-speler Lobotka onder de duim te houden, hij moet niet de tijd krijgen om ploeggenoten te bedienen. Ajax kan daarom proberen de as gesloten te houden en Napoli naar de zijkanten te dwingen, dat zou een mogelijkheid kunnen zijn."

Russo ziet Napoli desondanks als favoriet voor de ontmoeting in de Johan Cruijff Arena. "Napoli is de favoriet gezien de resultaten, maar spelen in Amsterdam is voor geen enkele club makkelijk. Ajax heeft wat goed te maken na het gelijkspel tegen Go Ahead Eagles, dus het zou weleens een aantrekkelijke wedstrijd met de nodige doelpunten kunnen worden. En als Napoli er eentje meer maakt dan Ajax, dan is dat een bevestiging dat ze op de goede weg zijn."

De vermoedelijke opstelling van Napoli: Meret; Di Lorenzo, Rrahmani, Kim, Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Politano, Simeone, Kvaratskhelia.