'De trainer zei: wat ben jij slecht. Ik was alleen in Amsterdam en nog heel jong'

7 oktober om 14:30

Toby Alderweireld heeft een boekje opengedaan over zijn Ajax-periode. De Royal Antwerp FC-verdediger stelt dat hij het in zijn jeugdjaren op De Toekomst lastig had en eigenlijk wilde vertrekken uit Amsterdam, na een donderpreek van zijn voormalig trainer.

"Eigenlijk was ik vroeger niet heel goed", vertelt Alderweireld in de podcast Welcome to the AA, wanneer hem gevraagd wordt wanneer hij doorhad dat hij beter was dan zijn leeftijdsgenoten. "Ik haalde wel een bepaald niveau, maar onvoldoende om te kunnen zeggen dat ik het zou maken. Zoveel talent had ik niet. Ik ben heel hard beginnen werken en zo ben ik er gekomen."

Toen Alderweireld vijftien was, verliet hij België voor de jeugdopleiding van Ajax. "Ik moet gaan, dacht ik. Het is een beetje het Harvard van de voetbalopleidingen", zegt hij. "Ik dacht: een gastgezin, dat overleef ik wel. Maar na twee maanden wilde ik terug. Het was een lange periode waarin het moeilijk was."

De verdediger zal zijn eerste toernooi met de Amsterdammers, in Italië, nooit meer vergeten. "Ik speelde een niet zo goede eerste helft, waarna de trainer voor de hele groep zei: Toby, wat ben jij slecht zeg. Ik was alleen in Amsterdam op zo'n jonge leeftijd. Ik wilde naar huis. Ik begrijp dat veel jonge spelers denken: dit leven wil ik niet. Uiteindelijk kon ik me er wel overheen zetten. Dat is misschien ook een soort kwaliteit."