'Als je de Oranje-lijst ziet, weet je ook al bijna wie er weer af gaan vallen'

'Als je de Oranje-lijst ziet, weet je ook al bijna wie er weer af gaan vallen'

22-10-2022 12:45
134

Tim van Duijn

Over precies twintig dagen weten we welke spelers het voor bondscoach Louis van Gaal moeten gaan doen in Qatar. De keuzeheer maakte vrijdag de voorselectie van maar liefst 39 (!) namen bekend, waardoor er veel ruimte is voor speculatie. Toch worden de contouren van de definitieve selectie al langzaam zichtbaar.

Want hoewel er nog van alles mogelijk is, maakt Van Gaal duidelijk welke type spelers hij mee wil nemen naar Qatar. "De lijst is groot, maar je kunt hieruit wel een beetje opmaken wat Van Gaal wil", zegt Hedwiges Maduro. "Tegen België bracht hij Malacia voor Aké als derde centrale verdediger, maar dat is voor hem een onlogische en onnatuurlijke positie omdat hij daar nog nooit heeft gespeeld. Het werd duidelijk dat hij voor die positie spelers zoekt en uitprobeert, vandaar dat het ook niet raar is dat Botman en Van de Ven erbij zitten. Zij doen het allebei goed."

Eén van de door Van Gaal geselecteerde spelers is Jeremie Frimpong van Bayer Leverkusen. Hij mag zich de verrassing van de Bundesliga noemen. "Ik vind het leuk om te zien dat hij erbij zit, die doet het heel goed in de Bundesliga en bij Jong Oranje. Een geweldige speler aan de rechterkant, iemand die een actie kan maken. Een ander type dan Dumfries. Hij is iets meer van het opkomen en de power. Dat doet Dumfries geweldig, hij is voor die positie ook de nummer één, maar Frimpong kan bijvoorbeeld uit stilstand een speler uitspelen."

Ook de voorselectie van Xavi Simons kan op goedkeuring van Maduro rekenen. "Hij kan ook als nummer tien uit de voeten. Op het middenveld zijn bijvoorbeeld Guus Til en Davy Klaassen de lopers, Jordy Clasie en Teun Koopmeiners de passers en Frenkie de Jong de spelverdeler. Die is uniek, al zou Steven Berghuis het met zijn manier van spelen eventueel ook kunnen. Dat heeft hij bij Ajax ook laten zien. Van Gaal heeft veel opties op het middenveld. Je kijkt meer naar types in plaats van naar namen. Welke spelers passen bij elkaar? Ik vind het een hele logische voorselectie. Er is veel ruimte voor speculatie, maar ik zie wel wat Van Gaal wil."

"Als je de lijst ziet, weet je haast ook al bijna wie er weer af gaan vallen", vult Gertjan Verbeek aan. "Wat me wel opvalt is dat er spelers bij zitten die nog nooit zijn opgeroepen en spelers die voorheen wel opgeroepen zijn, zitten er nu niet bij. Ik had er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat spelers als Bakker, Van de Ven en Frimpong erbij zouden zitten. De scouts van Louis van Gaal zien de spelers vanzelfsprekend vaker aan het werk dan ik. Er is geen speler níet bij waarvan ik vind dat die erbij zou moeten zitten. Jordy Clasie is geselecteerd, terwijl dat in mijn ogen een van de eerste spelers is die afvalt als iedereen fit blijft."

De keeperssoap heeft de afgelopen maanden de tongen losgemaakt. "Ik denk dat ook Noppert een grote kans heeft om af te vallen, maar hij is wel in grootste vorm en houdt het lang vol. Hij is één van de minst gepasseerde doelmannen van de Eredivisie en pakt punten voor Heerenveen. Je merkt toch dat er bij zowel Pasveer, als Cillessen, als Bijlow veel druk op zit. Ze maken de laatste weken allemaal foutjes nadat ze een kans hebben gekregen bij Oranje. Pasveer is terecht opgeroepen, heeft het goed gedaan, keerde terug bij Ajax en deelde vervolgens in de malaise, terwijl Cillessen ook zijn foutjes maakt. Bijlow kan zich wat moeilijker onderscheiden, maar raakt steeds geblesseerd op belangrijke momenten."

Mogelijk dat ook Simons zijn koffers kan gaan pakken. De PSV'er is een van de lichtpunten in de selectie van Ruud van Nistelrooij en behoort tot de 39-koppige voorselectie. "Voor een jonge jongen is het nooit te vroeg. Hij is belangrijk voor PSV en op meerdere posities inzetbaar. Ik zou het niet gek vinden als Van Gaal hem erbij haalt. Tegen Arsenal was hij een van de meest opvallende spelers", zegt Verbeek. "Gakpo gaf niet thuis, Simons wel. Gakpo was onzichtbaar, die zie je zelden in grote wedstrijden. Hij speelt bijna iedere bal terug als hij linksbuiten staat, terwijl hij doelgerichter en gevaarlijker is als hij iets meer aan de binnenkant speelt. De pinchhitter? Dan zou ik kiezen voor Luuk de Jong. Weghorst is meer een opportunist die het veel moet hebben van passie en strijdlust, De Jong is wat gehaaider en slimmer. Tactisch ook wat rijper dan Weghorst en een betere kopper."

"Er zitten spelers bij waarvan we zeker weten dat ze er niet bij gaan zijn: Wijndal, Hateboer, Schouten, Geertruida, Teze en Veerman. Tot nu toe is dat de enige conclusie die we kunnen trekken", zegt Leonne Stentler. "Het is leuk dat Xavi Simons wordt beloond voor zijn goede wedstrijden van PSV, maar ik zou hem nog niet meenemen. Het is leuk dat Van Gaal hem als een optie ziet, toch vind ik het nog te vroeg. Hij is er nog geen enkele keer bijgeweest en het middenveld is al zwaar bezet. Daar zullen harde knopen moeten worden doorgehakt. De concurrentie is zwaar. Niet alleen op het middenveld, maar ook op de andere posities waar hij zou kunnen spelen. Want wie moet je dan thuislaten? Bij de vorige toernooien was de voorbereiding langer en zou Simons er wellicht langer bij hebben gezeten. Ik denk dat het beter is als hij na het WK opgeroepen gaat worden door Ronald Koeman."

Wat Stentler betreft verdient Brian Brobbey het stempel 'Van Gaal-spits'. "Op basis van hoe hij vorig seizoen inviel bij Ajax achter Sébastien Haller. Die zou ik meenemen in plaats van Vincent Janssen. Brobbey is wel de ultieme pinchhitter gebleken, dat heeft bij bewezen bij Ajax. Van Luuk de Jong weten we dat hij de ultieme laatste troef is. Koppend is hij een stuk sterker dan Weghorst, die heb je dan niet nodig als je én De Jong én Brobbey hebt. Ik vind Frimpong een uitstekende wingback die ik ook gewoon mee zou nemen, in plaats van Devyne Rensch. Mooi dat Van Gaal Sven Botman gewoon bij de voorselectie heeft gehaald, ondanks dat hij er even niet bij was bij Jong Oranje. Dat was wel een dingetje, aan de andere kant: als je goed genoeg bent, is de kans groot dat je toch wel wordt opgeroepen."

Wie de eerste keeper wordt, vindt Stentler lastig te zeggen. Een voorkeur heeft ze wel. "Ik vind Justin Bijlow nog steeds de beste keeper. Cillessen zie ik niet per se als tweede of derde keeper, dus het lijkt me dat hij eerste keus wordt. Hij stond wel heel relaxed voor de camera, dus ik denk dat hij daar zelf ook wel rekening mee houdt. Daarom staat iedereen nu zo op scherp. En als Cillessen eerste keeper wordt, neem je Bijlow dan mee? Ik denk dat hij opnieuw het kind van de rekening zal worden. Ik vind het wel heel moeilijk, ook omdat er zoveel onduidelijkheid over is. Sarina Wiegman maakte drie maanden voor het WK van 2019 duidelijk dat Sari van Veenendaal haar eerste keeper was. En dus was er geen discussie. Ik denk dat je daar een hoop mee oplost. Op basis daarvan kun je de rest invullen. Ik vind het trouwens wel grappig dat er zo interessant gedaan wordt over Action Type, terwijl Feyenoord, PSV en andere clubs daar ook gebruik van maken. Het is nu net alsof wij zo vooruitstrevend zijn door keepers op te roepen om een penaltytestje te doen, keepers die normaal gesproken geen kans maken. Waarom was dat nodig? Wat hebben we eruit gehaald en betekent dat dat Kjell Scherpen over vijf jaar ineens wel een penaltykiller is?"

Ajax-verdediger Jurriën Timber ging als een raket, maar is inmiddels wat teruggezakt. Stentler nuanceert. "Ik moet wel zeggen dat dat bij Ajax is als Calvin Bassey naast hem staat. Staat Daley Blind naast hem, dan haalt hij ineens wel zijn niveau. Zowel Remko Pasveer als Timber ging ineens door de ondergrens omdat er iets in die driehoek veranderd is. Je wisselt één speler en je ziet dat het zich herstelt. Het is meer de samenstelling waardoor Timber nu minder is. Als Timber naast Virgil van Dijk staat, zal hij weer goed gaan spelen. Tegen België was hij echt heel goed. We beoordelen het individu, maar het gaat vaak om het samenspel met een andere speler en wie zich aan wie optrekt. Trainers kijken ook naar samenstellingen en spelers die sneller vrede hebben met een plek op de bank en verder hun mond houden. Anders krijg je heibel."