Tiental AZ ontsnapt tegen FC Volendam, wint na twee verloren wedstrijden weer eens

30-10-2022 18:39
107

Na twee competitienederlagen op rij heeft AZ weer drie punten gepakt. Hekkensluiter FC Volendam moest eraan geloven in Alkmaar: 2-1.

Over de wedstrijd werd vooraf voldoende gezegd. In de eerste plaats omdat de druk er vol op staat bij AZ, maar ook omdat scheidsrechter Joey Kooij de wedstrijd in goede banen moest leiden. Hij is in dienst van Elfi, het bedrijf dat AZ sponsort. Daardoor vroeg menigeen zich af of het wel verstandig was om Kooij deze wedstrijd te laten fluiten, in verband met mogelijke belangenverstrengeling.

Eén van de eerste cruciale beslissingen die Kooij nam was tégen AZ: hij gaf Dani de Wit een directe rode kaart, omdat de middenvelder te hard doorging op de enkels van Robert Mühren. Last leek AZ niet te hebben van de man-minder-situatie, want kort daarna brak Jens Odgaard de wedstrijd open. En vlak voor rust scoorde ook Tijjani Reijnders.

Het plan-B van Volendam-trainer Wim Jonk leek te werken. De net ingevallen Henk Veerman scoorde al vrij snel na rust, waardoor de wedstrijd ineens weer spannend werd. Kansloos waren de bezoekers zeker niet. Sterker nog, het kreeg twintig minuten voor tijd een grote kans op 2-2. Een schot van Daryl van Mieghem werd gekeerd door AZ-doelman Hobie Verhulst. Omdat het beste er wel af was bij AZ, was het voor de thuisploeg een tijdje alle hens aan dek.

Volendam voelde dat er iets te halen viel en zette alles op alles, maar de bevrijdende 2-2 viel ook in de zes minuten blessuretijd niet meer.