Ajax-tegenstander Union: Europese primeur, '1-0' en Nederlandse blikvanger

Ajax-tegenstander Union: Europese primeur, '1-0' en Nederlandse blikvanger

07-11-2022 14:15 Laatste update: 15:05
98

Ajax weet waar het in de Europa League aan toe is: Union Berlin is in de tussenronde de tegenstander van de Amsterdammers. De Duitsers eindigden achter Union Sint-Gillis als tweede in Groep D van de Europa League. VoetbalPrimeur vertelt je alles wat je moet weten over Die Eisernen.

Union Berlin
Trainer: Urs Fischer
Plek in nationale competitie: derde (Bundesliga is dertien speelrondes onderweg)
Stadion: Stadion An der Alten Försterei (22.012 plaatsen)
Bijnaam: Die Eisernen

Europees seizoen
Union eindigde vorig Bundesliga-seizoen als vijfde en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor de Europa League-groepsfase. In de groep met het Belgische Union Sint-Gillis, SC Braga en Malmö FF eindigde Union als tweede. De Duitsers verloren de eerste twee groepsduels met 0-1 en 1-0 van achtereenvolgens Union Sint-Gillis en Braga, maar wisten daarna het tij te keren.

Door vier zeges op rij zat Union met twaalf punten in de koker voor de tussenronde van de Europa League. Zeer opmerkelijk: alle zes de groepsduels van Union eindigden in 1-0 of 0-1. Union Sint-Gillis, de ploeg van Bart Nieuwkoop, verloor enkel van Die Eisernen en werd met dertien punten eerste in de groep. In de tussenronde treft Union Ajax. Beide ploegen kwamen elkaar in Europees verband nog niet eerder tegen.

Wat richting de knock-outfase in het voordeel van Ajax spreekt, is dat de Amsterdammers zestig procent (25 van de 42 wedstrijden) van de duels tegen Duitse clubs hebben gewonnen. Het is voor Ajax het hoogste percentage tegen een specifiek land.

Prestaties in eigen land
In de Bundesliga is Union bezig aan een ijzersterk seizoen. De hoofdstedelingen gingen gedurende de eerste twaalf speelrondes aan kop, maar zijn na een 5-0 oorwassing op bezoek bij Bayer Leverkusen op de ranglijst ingehaald door Bayern München en SC Freiburg.

Dat Union de laatste drie jaar moeiteloos meedraait in het linkerrijtje, is knap te noemen. Onder leiding van Fischer promoveerde de ploeg in 2019 naar de Bundesliga, waarna Union respectievelijk elfde, zevende en vijfde werd in de eindrangschikking. Ook bijzonder: Union maakte tot 1989 nog deel uit van de DDR. In 1991 stroomde de club, na de val van de Berlijnse muur, in een vernieuwd derde niveau in. Ruim dertig jaar later speelt de club Europees voetbal en doet de ploeg mee om de Duitse landstitel.

Speelstijl: Fischer laat visie niet los
Union speelt in een 3-5-2-formatie en Fischer wijkt daar niet van af. Het is een speelstijl die Ajax dit seizoen nog niet vaak is tegengekomen. Europees gezien speelden SSC Napoli, Liverpool en Rangers FC allen met vier verdedigers. De rechterwingback van Union, de 35-jarige aanvoerder Christopher Trimmel, is niet per definitie een aanvallend ingestelde verdediger.

Aan de andere kant speelt de Noor Julian Ryerson het merendeel van de wedstrijden. In tegenstelling tot Trimmel heeft hij meer drang naar voren, al is ook hij geen type-Denzel Dumfries.

Recente ontmoeting met Feyenoord
Union kent geen rijk verleden tegen Nederlandse clubs. Vorig seizoen zaten Feyenoord en Union bij elkaar in de Conference League-groep. In De Kuip zegevierden de Rotterdammers met 3-1 en twee weken later wist Feyenoord ook in Berlijn te winnen (1-2). Cyriel Dessers kroonde zich in de Duitse hoofdstad tot matchwinner.

Blikvangers: selectie met Eredivisie-verleden
Bij Union zijn Nederlanders Sheraldo Becker en Danilho Doekhi actief, terwijl ook voormalig PSV’er Timo Baumgartl er onder contract staat. Becker verruilde in 2019 ADO Den Haag voor Union en Doekhi verliet afgelopen zomer Vitesse voor een Duits avontuur. Eerstgenoemde is een onbetwiste basisspeler in het elftal van Fischer, Doekhi kwam mede door blessureleed pas tot vier Bundesliga-optredens.

Becker is ook direct de absolute blikvanger bij Union. De spits ging aan het begin van dit seizoen aan kop op de topscorerslijst van de Bundesliga, al is hij inmiddels achterhaald door RB Leipzig-smaakmaker Christopher Nkunku, Niclas Füllkrug (Werder Bremen) en Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach). Becker, goed voor zes competitiesgoals, staat sinds 1 oktober droog.

Verdediger Diogo Leite is eveneens een belangrijke schakel in de ploeg van Fischer. De Portugese huurling van FC Porto is de linker centrale verdediger in de vijfmansdefensie. Leite fungeert als slot op de deur en slaagt daar geregeld in, gezien het feit dat Union in competitieverband al vijf keer de nul heeft gehouden.

Laatste opstelling: Bayer Leverkusen - Union Berlin (5-0, 6 november 2022)
Grill; Baumgartl, Knoche, Leite; Trimmel, Thorsby, Rani Khedira, Haberer, Ryerson; Siebatcheu, Becker