Servië kan de koffers pakken na waar voetbalgevecht tegen Zwitserland

02-12-2022 22:00 Laatste update: 22:08
109

Zwitserland heeft vrijdagavond in een waar voetbalgevecht met Servië aan het langste eind getrokken: 2-3. De Serven, die aan de hand van Dusan Tadic nog een goede eerste helft speelden, gaan naar huis. Zwitersland heeft zich geplaatst voor de knock-outfase en kan zich opmaken voor een wedstrijd tegen Portugal.

Servië wist voorafgaand aan het duel met Zwitserland dat het moest winnen om een plekje af te dwingen in de achtste finales. Dat was terug te zien in de basiself. Bondscoach Dragan Stojkovic koos voor een opstelling met twee aanvallers. Aleksander Mitrovic en Dusan Vlahovic vormde het spitsenduo. Het duel was vanaf minuut één een waar voetbalgevecht. Breel Embolo kon Zwitserland na één minuut spelen al op voorsprong zette, maar stuitte daarbij op doelman Vanja Milinkovic-Savic. Ook Servië kreeg een grote kans, maar raakte de paal.

Na 22 minuten spelen brak Xherdan Shaqiri de ban. De dribbelaar ontving de bal in het strafschopgebied en schoot raak via een Servisch been. Het bleek het startschot voor een spectaculaire 25 minuten. In de 26e minuut kopte Mitrovic raak uit een mooie voorzet van Tadic. De Ajax-aanvoerder was een kleine tien minuten later opnieuw belangrijk door Vlahovic in stelling te brengen. De spits faalde niet: 2-1. Embolo tekende één minuut voor rust voor het laatste wapenfeit van de eerste helft: 2-2.

Slechts drie minuten na de interval viel de derde en laatste treffer van de avond. Tevens de mooiste. Remo Freuler kreeg na een schitterend hakje de bal voor zijn voeten, en schoot knap raak. Servië leek behoorlijk geschrokken van de fikse tegenvaller. Het spel werd steeds slechter en er werden geen echte kansen meer gecreëerd.

Zwitserland had in het restant van de wedstrijd meer aanspraak op een vierde treffer dan dat Servië recht had op een resultaat. De Zwitsers, die het achterin ogenschijnlijk gemakkelijk dicht wisten te houden, trokken de overwinning uiteindelijk over de streep. Zij eindigen nu als nummer twee in groep G en treffen komende dinsdag Portugal in de achtste finale.