Ziggo Sport wil Eredivisie-rechten: 'Clubs gaan er tot 50 procent op vooruit'

Ziggo Sport wil Eredivisie-rechten: 'Clubs gaan er tot 50 procent op vooruit'

08-12-2022 10:15 Laatste update: 11:41
42

Ziggo Sport wil vanaf 2025 de Eredivisie-rechten overnemen van ESPN. Met de deal zouden clubs er tot 50 procent op vooruit kunnen gaan. Dat stelt sportmarketeer Chris Woerts bij Voetbal International

Ziggo Sport wil met de rechten van de Eredivisie de pijn van het verlies van de Formule 1 wegnemen. Het doel is om een bredere zender te zijn, schat Woerts in. "Ze moeten daardoor een stap naar voren zetten. En dit zijn de enige rechten die echt interessant zijn en binnenkort vrijkomen." Het contract tussen ESPN en de Eredivisie loopt af in 2025.

Voor de clubs zou het financieel lucratief zijn. "De clubs eindigen in 2024/25 met een garantiebedrag van 100 miljoen. Dat zal minimaal moeten groeien met tussen de 30 en 50 procent. Tussen de 130 en 150 miljoen dus. Maar je weet nooit wat de gek ervoor geeft. Ik hoop dat ze dik boven de 150 miljoen uitkomen, dat zou geweldig zijn." 

Het is niet uitgesloten dat Apple, Amazon en Netflix ook nog een poging gaan wagen voor de rechten. "Iedereen ziet gewoon dat sport een uitstekende manier is om abonnees binnen te halen. Dat zie je nu ook aan het succes van Viaplay. Met alleen films red je het gewoon niet meer, je moet leuke onderscheidende (live)content aanbieden", aldus Woerts.