Zo verliepen de vijf eerdere WK-ontmoetingen tussen Oranje en Argentinië

Zo verliepen de vijf eerdere WK-ontmoetingen tussen Oranje en Argentinië

09-12-2022 10:15
14

Het Nederlands elftal staat vrijdag voor de zesde keer in zijn historie tegenover Argentinië op het WK. Van het totaal voetbal van Johan Cruijff en de goal van Dennis Bergkamp tot de enige nederlaag van Louis van Gaal op een WK: VoetbalPrimeur neemt je mee naar de voorgaande ontmoetingen.

WK 1974: La Naranja Mecanica van Cruijff wervelt
Het zijn de hoogtijdagen van het Nederlandse voetbal. Oranje wordt ook wel La Naranja Mecanica of A Clockwork Orange genoemd, naar de film uit 1971. Aan de hand van grote ster Johan Cruijff krijgt Argentinië alle hoeken van het veld te zien. De eeuwige nummer veertien schittert en dirigeert Nederland naar een 4-0 zege in de tweede groepsfase. Met een fraaie goal opent hij zelf de score.

De ploeg van bondscoach Rinus Michels wervelt, maar verliest de finale uiteindelijk van West-Duitsland (1-2). "Nederland speelde in 1974 het beste", roept het Argentijnse icoon Mario Kempes in herinnering in gesprek met ESPN. "Na die WK-wedstrijd hebben we ons lesje wel geleerd. We verloren 4-0 en zij waren echt niet te stoppen."

WK 1978: Rensenbrink zorgt voor WK-trauma
De revanche van de Argentijnen volgt vier jaar later in eigen land, waar op dat moment veel te doen is om het heersende regime. Ondanks die randzaken én het ontbreken van Cruijff (na een kidnappoging) en routinier Willem van Hanegem, reikt het Nederlands elftal tot de finale. Het wordt de pijnlijkste ontmoeting ooit met La Albiceleste.

Het gaat er bikkelhard aan toe op het veld, maar een minuut voor tijd krijgt Rob Rensenbrink bij een 1-1 stand de kans om de WK-held van Nederland te worden. Zijn schot eindigt echter op de paal en in de verlenging slaan de Argentijnen genadeloos toe: 3-1. Het zorgt voor een nationaal trauma in Nederland.

WK 1998: "Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!"
Nederland en Argentinië staan twintig jaar later weer tegenover elkaar op een WK, ditmaal in de kwartfinale. Na snelle goals van Patrick Kluivert en Claudio Lopez houden beide landen elkaar in evenwicht, ook na rode kaarten voor Arthur Numan en Ortega. Die laatste na flink wat acteerwerk van Edwin van der Sar.

Het duel stevent af op een verlenging, maar dan is daar vlak voor het einde plots de splijtende pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp, die schitterend afrondt. Het moment, met het legendarische commentaar van Jack van Gelder, staat bij velen nog op het netvlies gebrand. "Ik heb opeens zo'n gevoel dat we in de halve finale gaan komen… Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!"

Het WK-avontuur eindigt helaas in de halve finale, omdat Brazilië de strafschoppen beter neemt.

WK 2006: Bloedeloze 0-0 in aanloop naar 'Slag om Neurenberg'
In tegenstelling tot in de voorgaande WK-clashes, blijft vuurwerk in 2006 uit. Oranje en Argentinië hebben zich al geplaatst voor de achtste finale en nemen geen risico. Het levert een bloedeloos 0-0 gelijkspel op. Hoewel de ploeg van Marco van Basten zich spaarde, gaat het in de volgende ronde mis. Na de 'Slag om Neurenberg' tegen Portugal ligt Nederland uit het toernooi.

WK 2014: een teleurstelling tegen het Argentinië van Messi
Het Nederlands elftal maakt zich in 2014 op voor een clash met het Argentinië van Messi in de halve finale van het WK. Oranje weet de ster te beteugelen, maar komt zelf ook niet tot scoren. De ploeg van Louis van Gaal had een ronde eerder tegen Costa Rica afgerekend met het penaltysyndroom, maar de droom spat in Brazilië alsnog uiteen na strafschoppen.

"Als ik Krul nog kon inbrengen, dan had ik dat gedaan. Maar we moesten penalty's nemen en ik had geen wissels meer", zegt Van Gaal na afloop, verwijzend naar één van de beroemdste wissels in de Oranje-geschiedenis. Tim Krul keerde als invaller twee strafschoppen tegen Costa Rica. Dat lukt Jasper Cillessen niet tegen Argentinië, terwijl Ron Vlaar en Wesley Sneijder missen vanaf elf meter.

Het is voor Van Gaal tot dusver zijn enige nederlaag op een WK. Nederland wint nog wel de strijd om brons van Brazilië, terwijl Argentinië en Messi de finale verliezen van Duitsland.

De balans
Het Nederlands elftal en Argentinië houden elkaar in evenwicht op het WK met elk twee zeges en een gelijkspel. Wel waren de belangrijkste twee ontmoetingen een prooi voor La Albiceleste: de WK-finale van 1978 en de halve finale van 2014.

Toch is er houvast. Oranje verloor nog nooit in de reguliere speeltijd van Argentinië op het WK. De zeges in 1974 en 1998 behoren bovendien tot de hoogtepunten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.