Vlaar: 'Dat moment met Robben en Mascherano, ik telde hem al...'

Vlaar: 'Dat moment met Robben en Mascherano, ik telde hem al...'

08-12-2022 11:30 Laatste update: 11:48
18

Tim van Duijn

Het Nederlands elftal moet zich vrijdag langs Argentinië en Lionel Messi zien te knokken om de halve finale van het WK in Qatar te bereiken. Ook in 2014 werd de wedstrijd gespeeld en daar weet Ron Vlaar alles van. Hij speelde één van de beste wedstrijden in zijn carrière, vertelt hij aan VoetbalPrimeur.

Vlaar krijgt nog altijd vragen over die veelbesproken halve finale van 2014. Vanaf het moment dat Argentinië won van Australië (2-1) stromen de mediaverzoeken binnen. Hij wordt nog altijd herinnerd als de man die Messi uit de wedstrijd speelde. Ergens logisch, maar Vlaar tilt er zelf niet zo zwaar aan. "Ik kwam niet helemaal ongeschonden uit de wedstrijd tegen Costa Rica, maar voelde me goed en was er helemaal klaar voor", memoreert Vlaar in gesprek met deze website.

Vlaar speelde op woensdagavond 9 juli 2014 in São Paulo één van zijn beste wedstrijden ooit. Messi had het zwaar tegen de inmiddels 37-jarige verdediger uit Hensbroek, maar Vlaar wordt liever niet gezien als de man die de zevenvoudig Ballon d'Or-winnaar van scoren af wist te houden.

"Ja, dit is zeker de grootste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb. Ik heb me tegen Argentinië niet per se anders ingelezen dan normaal en zat er het hele toernooi goed in, moet ik zeggen. En uiteindelijk speelden we niet tegen Messi, maar tegen Argentinië. Natuurlijk is hij een exceptionele speler met specifieke kwaliteiten, maar die kenden we al. Als team hebben we daar invulling aan gegeven. We hebben zo goed mogelijk ons best gedaan om Argentinië af te stoppen."

'Het moment met Robben telde ik al'
Het verhaal is bekend: Nederland kreeg kansen om Argentinië te verslaan, maar verloor uiteindelijk na penalty's. "Tactisch hebben we een heel hoog niveau gehaald in die wedstrijd. Uiteindelijk is de uitschakeling het meeste blijven hangen", zegt Vlaar, die de eerste penalty nam en miste.

"We gaven heel weinig weg, maar dat deden we het hele toernooi al. We wisten dat het een soort schaakspel zou gaan worden. Tja, of de uitschakeling onnodig was... Als ik dat moment met Robben en Mascherano terughaal (de Argentijn blokte de bal en scheurde zijn anus, red.), die telde ik al. Dat zegt ook iets over hoe strak zij ons aan het verdedigen waren en ons amper ruimte gaven. Robben was destijds in bloedvorm en ik weet nog goed goed dat ze alles deden om hem af te stoppen. We waren echt heel dichtbij."

Hoewel het Nederlands elftal onder leiding van Louis van Gaal nog geen wedstrijd verloor, is er kritiek op de speelwijze. Van Vlaar, tegenwoordig assistent-trainer in de jeugd van AZ, hoeft Oranje de schoonheidsprijs niet te winnen. "Voor mijn gevoel zat er in 2014 iets meer schwung in het team, maar qua discipline en vastberadenheid zie ik nu dezelfde dingen terug."

"Uiteindelijk gaat het gewoon om winnen en sta je in de kwartfinale. Daar moet je gewoon tevreden mee zijn. De spelers geven zelf ook aan dat ze liever beter voetballen, maar ze voeren hun taken wel gewoon goed uit en dat is cruciaal om resultaat te behalen. Natuurlijk speel je liever mooi, aantrekkelijk en sprankelend voetbal, maar dat heeft ons ook niet altijd ver gebracht."

Voorspelling
Vlaar heeft er alle vertrouwen in dat Oranje ten koste van Argentinië doorgaat naar de halve finale. "Ik denk dat Nederland bovenliggend zal zijn, omdat ze in mijn ogen beter zijn en het verschil niet zo heel groot is. Ik denk dat Argentinië in 2014 wat meer individuele kwaliteit had, maar toch verwacht ik dat Nederland doorgaat."