Reis parkeert Barça-droom en denkt stiekem aan Oranje: 'Zou mooi zijn'

Reis parkeert Barça-droom en denkt stiekem aan Oranje: 'Zou mooi zijn'

10-01-2023 10:00
6
Author profile picture

Daniel Peperkamp

Wie een blik werpt op het cv van Ludovit Reis zal zich verbazen over het feit dat hij nog altijd maar 22 jaar is. De middenvelder speelde al voor FC Groningen, FC Barcelona, VfL Osnabrück en streek vorig jaar neer bij een van Duitslands grootste clubs: Hamburger SV. Voor Reis en zijn ploeggenoten lonkt nu promotie naar de Bundesliga. Wie weet valt er binnenkort zelfs een uitnodiging van bondscoach Ronald Koeman op de deurmat. "Die droom heb ik nog altijd", vertelt Reis aan VoetbalPrimeur. 

Op 28 juni 2021 tekent Reis een vierjarig contract bij HSV. De Haarlemmer en de roemruchte Duitse club, die het iconische Volksparkstadion om de twee weken blauw, wit en zwart zien kleuren, blijken ruim anderhalf jaar later een match made in heaven. Reis drukt al anderhalf jaar zijn stempel op de ploeg. "Ik ben een echte box-to-box-speler geworden, veel meer dan in mijn tijd bij Groningen. Ik probeer assists te geven, ballen af te pakken en doelpunten te maken. Daar ben ik echt mee bezig", vertelt hij aan deze website. Zijn goede prestaties leverden hem in november al een contractverlenging tot medio 2026 op. 

Van De Euroborg naar Camp Nou
Dat het razendsnel kan gaan in de voetballerij, weet Reis uit ervaring. Na twee jaar bij Groningen, waar hij eind 2019 werd uitgeroepen tot speler van het jaar, maakte hij een absolute droomtransfer naar Barcelona, in de schaduw van Frenkie de Jong. Tot een doorbraak op Camp Nou kwam het niet. Na 25 wedstrijden voor Barcelona B koos hij voor speelminuten bij Osnabrück. "Je komt daar als jonge speler en dan verwacht je gelijk heel veel. Misschien wilde ik ook iets te snel. Als het dan niet helemaal gaat zoals je wil, kan dat moeilijk zijn voor jezelf. Maar daar heb ik van geleerd en daar ben ik mentaal veel sterker van geworden. Ik heb mijn tijd in Spanje zeker als positief beleefd."

Ondanks het feit dat hij niet gelijk door wist te stoten tot de hoofdmacht, hoopt hij nog altijd ooit weer het Barça-shirt aan te mogen trekken. "Ik weet dat als ik mijn ding blijf doen en mijn focus blijf houden, die droom blijft bestaan. Daar geloof ik nog steeds in. Laten we het zo zeggen: er zijn meerdere wegen naar Rome."

Slapende reus
Voorlopig is Barcelona niet aan de orde. Het enige wat nu telt bij HSV, is terugkeren naar het podium waarop de club hoort te acteren: de Bundesliga. Die Rothosen werden zes keer landskampioen, wonnen drie Duitse bekers en sleepten in 1983 de voorloper van de Champions League in de wacht. "Je kan echt zien dat het een grote club is. Bij trainingen zijn er altijd mensen en bij bijna elke wedstrijd is het stadion helemaal uitverkocht. Het maakt niet uit tegen wie we spelen."

De twee hoogtepunten van het jaar zijn de duels met stadgenoot en aartsrivaal FC St. Pauli. "Dat is niet normaal. Als we tegen hen spelen, uit of thuis, dan is het echt volle bak en dan loopt de hele stad vol. Iedereen zou het zelf eens mee moeten maken." Volgend jaar wachten wellicht weer uitwedstrijden tegen Bayern München en Borussia Dortmund. HSV, dat sinds het seizoen 2018/19 uitkomt in de 2. Bundesliga, staat na zeventien speelrondes op de tweede plaats, twee punten achter koploper Darmstadt. "Heel Hamburg is bezig met promoveren. Dit jaar hebben we tegen elkaar gezegd dat het moet gebeuren en daar gaan we vol voor. We hebben een erg volwassen team, dus we kunnen goed omgaan met de druk die hierbij komt kijken."

Oranje 
Op 31 mei 2019 maakte Reis zijn debuut voor Jong Oranje. Een kleine vier jaar later staat zijn teller op vijftien interlands. Een uitnodiging voor het grote Oranje moet nog komen. Als het aan Rafael van der Vaart ligt, is de middenvelder op lange termijn absoluut een optie voor Koeman. "Ik ben een grote fan van Ludovit. Hij is een geweldige voetballer. Ik hou van zijn techniek, de dynamiek en het spel met en zonder bal. Hij heeft wel alleen een kans als hij met HSV op het hoogste niveau speelt", aldus de oud-middenvelder onlangs in gesprek met BILD

"Als ik het op een gegeven moment zo goed doe dat Koeman mij selecteert, dan zou dat heel mooi zijn", reageert Reis. Dat er voor de positie op het middenveld, naast onbetwiste basisspeler Frenkie de Jong, nog kansen genoeg liggen, wees het WK in Qatar wel uit. Louis van Gaal gebruikte Teun Koopmeiners, Marten de Roon en Steven Berghuis op die plek. Wat zou Reis kunnen brengen? "De Roon en Koopmeiners zijn hele verschillende spelers. De Roon is meer een balafpakker, Koopmeiners is wat meer in het spel betrokken met zijn passes. Ik denk echt dat ik tussen die twee inhang, een soort combinatie van die twee. Ik kan ballen afpakken en ben agressief, maar kan ook het spel verleggen. Maar ik heb natuurlijk nog heel veel te leren."

Mocht het grote Oranje uitblijven, dan kan Reis nog altijd kiezen voor Slowakije, het geboorteland van zijn ouders. De Slowaakse bond benaderde hem in het verleden al eens, maar toen koos hij weloverwogen voor Nederland. "Ik ben jong en heb nog altijd de droom om in het Nederlands elftal te spelen. We zien wel hoe het in de toekomst loopt. Ik wil geen gehaaste beslissing maken."

Zeefuik & het oude nest
In het seizoen 2020/21 maakte Reis de opvallende en moedige beslissing om zijn Barcelona-droom opzij te schuiven en voor wedstrijdritme te kiezen bij Osnabrück. Iemand die hem helpt bij het maken van dat soort keuzes is Deyovaisio Zeefuik (vorige week door Hertha BSC verhuurd aan Hellas Verona, red.). Reis en Zeefuik kennen elkaar door en door en zijn twee handen op één buik. "Deyo is als een broer voor mij. We praten over voetbal, maar ook over andere dingen. Als ik advies voor hem heb, dan luistert hij. En andersom ook."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ludovit Reis (@ludovitreis)

De twee kennen elkaar van Jong Oranje, maar ook van hun gezamenlijke tijd bij Groningen, waar ze het seizoen 2018/19 afsloten met een achtste plaats in de Eredivisie. Het is een groot contrast met dit seizoen: Groningen staat vijftiende en is slechts één punt verwijderd van play-offs om degradatie. Reis denkt een kleine vier jaar na zijn laatste wedstrijd in de Euroborg nog altijd met warme gevoelens terug aan de club waar het voor hem begon. "Ik volg Groningen nog altijd. Ze hebben altijd laten zien dat ze goed terug kunnen komen, en ze hebben een leuk team staan. Ik denk dat het goedkomt."