Vijf vragen en antwoorden over mogelijke transfer Weghorst naar Manchester United

Manchester United lonkt: vijf vragen en antwoorden over de Weghorst-soap

10 januari 2023 om 13:30

Wout Weghorst naar Manchester United: het kan deze maand werkelijkheid worden. De mogelijke wondertransfer heeft nog wel wat voeten in aarde, aangezien Besiktas de touwtjes in handen heeft. VoetbalPrimeur beantwoordt vijf vragen over de kwestie.

Weghorst komt dit seizoen uit voor Besiktas, dat hem afgelopen zomer op huurbasis overnam van Burnley. Bij The Clarets had de spits een ontsnappingsclausule bedongen, die hem de mogelijkheid gaf om bij degradatie uit de Premier League verhuurd te worden. Besiktas sloeg toe en onderhandelde een optie tot koop van tien miljoen euro uit in het huurcontract.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Manchester City

  • logo

    Manchester United

1. Mag Weghorst überhaupt voor Manchester United uitkomen?
Misschien wel de belangrijkste vraag. Voetballers mogen per seizoen voor hooguit twee verschillende clubs spelen. Zijn laatste wedstrijd voor Burnley speelde Weghorst in het vorige seizoen, op 22 mei 2022, waardoor deze kwestie geen rol zal spelen in een mogelijke overgang. Namens Besiktas speelde Weghorst tot dusver achttien wedstrijden.

2. Kan Besiktas een transfer tegenhouden?
Ja, zeker. Burnley kan Weghorst niet tussentijds terughalen, waardoor Besiktas akkoord moet gaan met een transfer naar United. Volgens meerdere internationale media zijn Burnley en United tot een akkoord gekomen, maar houden de Turken een overgang tegen. Op dit moment onderhandelen The Mancunians met Besiktas, al loopt het contact grotendeels via Burnley.

Het lijkt erop dat een huurtransfer naar United een lastig verhaal gaat worden. Turkse media weten dat Burnley 35 procent van een door United betaald bedrag ter compensatie aan Besiktas wil afstaan. Besiktas verlangt naar verluidt een bedrag tussen de vier en vijf miljoen euro. Als United bereid is de optie tot koop van tien miljoen euro af te tikken, maakt Besiktas dus tussen de vier en vijf miljoen euro winst op Weghorst. Een eerste bod van United is al afgewezen.

Op dit moment gooit Besiktas dus roet in het eten voor Weghorst, die er geen geheim van maakt naar Old Trafford te willen verhuizen. United en Besiktas hebben nog tot eind januari om tot een compromis te komen. Doordat de de club van Erik ten Hag deze winter vrijwel geen geld kan uitgeven aan een centrumspits en daarom inzet op een huurling, lijken de kansen voor Weghorst te slinken.

3. Is er een exit-clausule opgenomen in de huurovereenkomst?
Als we Besiktas moeten geloven: nee, die is er niet. Dat is het tegenovergestelde van wat meerdere media berichtten. Weghorst zou een 'Premier League-clausule' hebben en als het zover zou komen, krijgt Besiktas naar verluidt een schadevergoeding van 2,5 miljoen euro. In een officieel statement doen de Turken deze claim af als klinkklare onzin.

De bal ligt dus volledig bij Besiktas. Als de Turkse club geen concessies wil doen, lijkt Weghorst in de Süper Lig te blijven.

4. Waarom is Ten Hag uitgekomen bij Weghorst?
Volgens Engelse tabloids hebben Ten Hag en Weghorst na het WK om de tafel gezeten in Haaksbergen. Onderwerp van gesprek: een mogelijke transfer. De Oranje-international is een type spits dat momenteel ontbreekt bij United. Sinds het vertrek van Cristiano Ronaldo staat Anthony Martial in de punt van de aanval. Hoewel de Fransman uitstekend ruimtes kan bespelen en goed in het combinatiespel is, is hij van nature geen goaltjesdief.

Die nummer 9 wil Ten Hag in de winter graag aan zijn selectie toevoegen. "Hij is anders dan anderen, daarom wil Ten Hag hem halen", verklaarde René Meulensteen, voormalig assistent-manager op Old Trafford, tegenover BBC. Doordat United het zich deze winter niet kan permitteren een dure aankoop te doen, moesten de clubleiding en Ten Hag op zoek naar goedkopere alternatieven.

5. Welke rol gaat Weghorst vervullen op Old Trafford?
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Weghorst een vaste basisspeler zal worden bij United. Met Martial en Marcus Rashford beschikt Ten Hag over twee spelers die in de punt van de aanval uit de voeten kunnen, waardoor Weghorst waarschijnlijk als pinchhitter aan de selectie toegevoegd zal worden.

Toch is er veel perspectief. Sinds Ten Hag op eigen benen staat als trainer, heeft hij vrijwel uitsluitend een beroep gedaan op targetmen en killers in de zestien. Bij Go Ahead Eagles was Marnix Kolder onomstreden in de spits, terwijl Sébastien Haller bij FC Utrecht de vaste aanvalsleider was voor Ten Hag. Diezelfde Haller werd later bij Ajax belangrijk onder de United-manager, in de seizoenen daarvoor koos Ten Hag veelvuldig voor Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar. De enige keer dat Ten Hag significant voor een andere spelopvatting koos, was met Ajax in de Champions League, toen Dusan Tadic de spits was.

Omdat Martial en Rashford van nature geen echte centrumspitsen zijn, hoeft een stap voor Weghorst naar United niet per definitie te betekenen dat hij enkel de bank warm houdt. Wat wel in het nadeel van Weghorst spreekt, is dat hij in zijn eerste Premier League-periode bij Burnley geen ijzersterke indruk heeft kunnen achterlaten. In twintig competitiewedstrijden scoorde hij twee keer.