Ajax gewaarschuwd voor 'hecht' Union: ‘Geweldig karakter, er zijn geen sterren'

Ajax gewaarschuwd voor 'extreem efficiënt' Union: 'Ploeg met geweldig karakter'

16 februari om 07:45

Ajax neemt het in de tussenronde van de Europa League op tegen Union Berlin, de nummer twee van de Bundesliga. Onder trainer Urs Fischer zijn Die Eisernen bezig aan een indrukwekkende opmars. Julian Graeber, clubwatcher voor Der Tagesspiegel, vertelt aan VoetbalPrimeur over de Berlijnse succesformatie.

Het verhaal van Union is een bijzondere: in 2018/2019 promoveerde club voor het eerst in de clubhistorie naar de Bundesliga. Onder leiding van Fischer eindigde Union in zijn debuutseizoen op de elfde plaats, waarna de jaren erop de zevende en vijfde plek in de eindklassering volgden. Door de vijfde plaats veilig te stellen, ging Union, na vorig seizoen Conference League-voetbal te hebben gespeeld, de Europa League in. "Het huidige succes is de piek van een langetermijnplan dat startte in 2017/2018", zegt Graeber.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Greifswalder FC

  • logo

    Union Berlin

De aanstelling van Oliver Ruhnert als hoofd scouting ligt volgens de journalist ten grondslag aan de huidige prestaties van Union. "Hij stelde Fischer aan als trainer. Vanaf dat moment heeft de ploeg zich ieder jaar ontwikkeld. Deze continuïteit is de sleutel van Unions succes." Graeber stelt dat Union spelers aantrekt die perfect in het systeem passen. "De ploeg heeft een geweldig karakter; iedereen werkt voor elkaar. Er zijn geen sterspelers, het is een hecht collectief."

"Hoewel andere ploegen betere individuele spelers hebben, gaat Union zich waarschijnlijk voor de derde keer op rij kwalificeren voor de Europese competities", verwijst hij naar de huidige tweede plaats op de ranglijst.

IJzersterke organisatie
Met Sheraldo Becker en Danilho Doekhi treft Ajax twee spelers uit de eigen opleiding. "De grootste kracht van Union is de goede organisatie”, verklaart Graeber. Sinds de intrede van Fischer spelen Die Eisernen al in een 3-5-2-systeem. "Iedereen weet precies wat hij moet doen. Het is extreem moeilijk om tegen ze te scoren, in het bijzonder wanneer ze op eigen helft georganiseerd zijn." In de Bundesliga heeft Union na Bayern München (18) de minste tegendoelpunten (24).

"Offensief is Union niet heel creatief en niet echt leuk om naar te kijken. Maar ze zijn extreem efficiënt", aldus de clubwatcher. "Met spelers als Becker is het systeem zeer geschikt voor countervoetbal. En: standaardsituaties zijn heel gevaarlijk", vervolgt Graeber, die aangeeft dat Christopher Trimmel en Josip Juranovic met hun traptechniek het hoofd van Doekhi moeiteloos weten te vinden.

Tegenpolen
Waar de kansen voor Ajax liggen? "Union heeft moeite om het spel te maken. Ze missen een speler die de verdediging van de tegenstander kan ontregelen met een dribbel of een steekpass." Het is in de notendop de speelwijze die de ploeg van John Heitinga hanteert, waardoor er in Amsterdam en Berlijn twee totaal verschillende spelopvattingen tegenover elkaar staan. "En de defensie van Union is niet heel snel. Als Ajax in staat is de bal te veroveren als Union met veel spelers aan het aanvallen is, kunnen ze hen pijn doen in de omschakeling."

Heitinga hoeft geen verrassingen te verwachten van zijn collega-trainer bij Union. "Fischer is geen fan van roteren. Als hij wat omzet, wisselt hij vaak de wingbacks en soms één middenvelder." Met een tweede plaats in de Bundesliga, de kwartfinales in de DFB Pokal en de tussenronde van de Europa League strijdt Union nog op drie fronten mee. "Er is niet één competitie die de prioriteit heeft. Dit is pas het vierde Bundesliga-seizoen voor Union; iedere competitie is een nieuw hoogtepunt."

Stadion An der alten Försterei
Op 7 november, een dag nadat PSV met 1-2 in de Johan Cruijff Arena won, werd Union gekoppeld aan Ajax. In die week speelden de Amsterdammers verder gelijk tegen Vitesse (2-2) en FC Emmen (3-3). Sinds het WK is er veel gebeurd bij Ajax, waar Heitinga het stokje van Alfred Schreuder heeft overgenomen. "Toen ik de loting zag, was ik er vrij zeker van dat Union uitgeschakeld zou worden door Ajax", is Graeber eerlijk.

"Maar nu ben ik daar niet meer zo zeker van." Volgens hem hangt veel af van de heenwedstrijd in Amsterdam. "Als Union een gelijkspel uit het vuur weet te slepen of met maximaal één goal verliest, is alles nog mogelijk. Thuis zijn ze heel lastig te verslaan." De laatste thuisnederlaag dateert van 8 september vorig jaar, toen Union Sint-Gillis in de Europa League-groepsfase met 0-1 te sterk was. In de Bundesliga werd ruim een jaar geleden, op 13 februari, voor het laatst verloren. "Het stadion is klein, maar de sfeer is geweldig."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 1. FC Union Berlin (@1.fcunion)