Tandeloos Ajax mag niet klagen met gelijkspel tegen Union Berlin

16-02-2023 20:38
320

Ajax en FC Union Berlin hebben elkaar in Amsterdam op een 0-0 gelijkspel gehouden. Met die uitslag mogen de Amsterdammers niet klagen.

Trainer John Heitinga zal zijn ploeg tot in de puntjes hebben voorbereid, maar kan onmogelijk tevreden zijn geweest over wat hij de eerste 45 minuten gezien heeft. Met Calvin Bassey en Edson Álvarez in het centrum koos Ajax voor zekerheid, maar dat ging ten koste van de creativiteit op het middenveld en in de aanval. Want de spelers die voor Ajax het verschil moeten maken, bijvoorbeeld Steven Bergwijn, Mohammed Kudus en Dusan Tadic, kwamen niet in hun kracht.

Dat Union Berlin andere koek is dan Excelsior, SC Cambuur, RKC Waalwijk en zelfs FC Twente, bleek al snel. Want verloor Ajax de bal, dan was het aan de andere kant meteen gevaarlijk. En tactisch stond het bij de Duitsers als een huis. Voor rust liet Union meermaals de tanden zien, terwijl Ajax geen enkele kans op doel kreeg.

Heitinga probeerde dat na rust te doorbreken door Brian Brobbey in te brengen voor Owen Wijndal. Het was echter Union dat nog sterker werd en Ajax in de hoek duwde waar de klappen vielen. Dat de Amsterdammers niet al snel op een achterstand kwamen, hadden ze te danken aan doelman Geronimo Rulli, die zich twee keer onderscheidde. Nadat Devyne Rensch dom balverlies leed en daarna een knullige overtreding maakte, keerde Rulli de vrije trap, om daarna een één-op-één onschadelijk te maken.

Het leek echter wachten op het Duitse doelpunt en die viel na 65 minuten spelen ook. Morten Thorsby, ex-sc Heerenveen, speelde zichzelf vrij en schoot raak. Terwijl de spelers nog aan het juichen waren, checkte de VAR op hands en daarom werd de goal afgekeurd.

Hoewel de afgekeurde goal Ajax op liet veren, was het ook in de slotfase geen moment dicht bij het verlossende doelpunt, terwijl Union maar bleef drukken. Duidelijk is dat Ajax volgende week in Berlijn uit een ander vaatje zal moeten tappen om niet nu al ten onder te gaan in de Europa League.