Brands: PSG-clausule van Simons tot 2024

Brands doet onthulling over PSG-clausule Simons: 'Deur niet definitief dicht'

11 maart om 07:40
Laatste update: 11 maart om 09:14

De 'Paris Saint-Germain-clausule' in het contract van Xavi Simons is niet alleen komende zomer, maar ook in 2024 nog geldig. Dat erkent algemeen directeur Marcel Brands van PSV. De Eindhovenaren zijn desondanks hoopvol over een langer verblijf van de negentienjarige spelmaker.

"De kans dat hij terugkeert bij PSG acht ik niet zo groot. Ik heb er vertrouwen in dat hij volgend jaar gewoon hier speelt", vertelt Brands in het BNR-programma The Friday Move van Wilfred Genee. Simons kwam vorige zomer transfervrij over van de Franse topclub. Wel kwamen beide partijen een speciale clausule overeen, waardoor hij voor naar verluidt twaalf miljoen euro kan terugkeren naar PSG. 

Zo'n afspraak genoot nooit de voorkeur van PSV. "Het zag er heel lang naar uit dat hij verhuurd zou worden", legt Brands uit. "Zijn contract liep af, en wij hebben steeds ingezet op het definitief vastleggen van hem. Uiteindelijk is dat in die laatste dagen gelukt. We hebben een vijfjarig contract aangeboden en toen is die clausule ontstaan met het idee van: hij heeft daar een deel van zijn opleiding gehad en wil die deur daarom niet definitief dichtgooien."

"Maar hij wilde gewoon gaan spelen en wij hebben er steeds op aangedrongen dat we huren niet zien zitten. Dan zijn we weer een speler beter aan het maken voor een andere club. Dat doe je alleen in nood en niet met zo'n jonge jongen waar je heel veel toekomst in ziet. Daarom is die clausule ontstaan", vervolgt de PSV-directeur, die bevestigt dat Simons er tot medio 2024 voor kan kiezen om terug te keren naar Parijs. Hij erkent dat zo'n afspraak zeldzaam is. "Ik kan het me niet herinneren, het is wel vrij bijzonder."

Simons maakt een stormachtige ontwikkeling door en PSV is er veel aan gelegen om snel van de clausule af te komen. "We gaan met hem aan de slag en kijken of we die clausule eruit kunnen halen. Ik heb een eerste gesprek gehad met zijn zaakwaarnemer en binnenkort gaan we daar rustig met hem en zijn broer over zitten. Ik denk dat we hebben bewezen dat we iets kunnen bieden. En ik denk niet dat bij hem alleen PSG in zijn hoofd zit. Ik denk dat hij straks ook heel graag in de Premier League zou willen spelen. Dus in dat opzicht zijn de kaarten open voor hem. Xavi weet ook dat hij nog stappen moet maken."

Brands heeft wel een idee hoe hij Simons kan overtuigen. "Wat wij in Nederland vaak doen om bovengemiddelde spelers hier te houden is een voorstel creëren dat een speler later een stukje meedeelt als hij die stap maakt. Dat is in Engeland not done, maar daar verdienen de mensen andere salarissen. In Nederland is dat een richting waar je in kunt denken. Dat hebben we ook gedaan bij Memphis en Cody Gakpo."