Ajax komt niet langs Go Ahead en verliest aansluiting met koploper Feyenoord

02-04-2023 14:11 Laatste update: 14:16
283

Ajax lijkt titelprolongatie in de Eredivisie definitief uit het hoofd te kunnen zetten. De worstelende ploeg van trainer John Heitinga kwam zondagmiddag niets langs het geslepen Go Ahead Eagles, mede door een hoofdrol voor de VAR: 0-0.

Na de met 3-2 verloren Klassieker tegen Feyenoord had Ajax twee weken om de rug te rechten, maar de Amsterdammers wisten het ook in Deventer - waar het de laatste jaren vaker misging - niet te bolwerken. Kansen waren er wel, met name in de eerste helft, maar het broodnodige doelpunt bleef uit.

Ajax begon in Deventer met Youri Baas op de plek van de geslachtofferde Owen Wijndal en Calvin Bassey. Steven Bergwijn, hersteld van een knieblessure, begon op de bank, waardoor Brian Brobbey mocht starten. Brobbey had voor rust meerdere keren de 0-1 op zijn schoen, maar had geen geluk in de afronding.

Dat geluk ontbeerde ook Mohammed Kudus. Hij kopte na 33 minuten raak op aangeven van Steven Berghuis, maar zijn doelpunt werd afgevlagd vanwege buitenspel. Uit de herhaling bleek geen onomstotelijk bewijs, maar de VAR kon geen buitenspellijn trekken en dus werd de beslissing niet teruggedraaid.

Aan de andere kant liet Go Ahead zich ook niet onbetuigd. Finn Stokkers stuitte na een flitsende counter op doelman Geronimo Rulli, terwijl Isac Lidberg tevergeefs voor eigen succes ging. Op slag van rust vertolkte scheidsrechter Sander van der Eijk een hoofdrol door een veelbelovende counter van Go Ahead af te fluiten.

In de tweede helft had Ajax het balbezit, maar echt grote kansen bleven uit door het onvermogen om de Deventer muur te slopen. Om het kampioenschap nog enigszins in het zicht te houden, moesten de Amsterdammers winnen van Go Ahead. Koploper Feyenoord kan de voorsprong zondag tegen Sparta uitbreiden naar acht punten, Ajax heeft nog twee maanden om een rampjaar zoveel mogelijk af te wenden.