Emmen stuit op Unnerstall: FC Twente boekt ruime zege en passeert Sparta

07-05-2023 14:08
31

FC Twente heeft zondag de vijfde plaats in de Eredivisie overgenomen van Sparta. De Tukkers wonnen met 0-3 bij FC Emmen, dat ook voldoende kansen kreeg maar Lars Unnerstall niet wist te passeren.

Emmen heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie, maar Twente nam aanvankelijk het initiatief. Met name Vaclav Cerny was gevaarlijk voor de Tukkers, waar Manfred Ugalde de voorkeur kreeg boven Ricky van Wolfswinkel. Een eerste poging van de Tsjech was een makkelijke prooi voor Mickey van der Hart, maar niet veel later was hij weer dreigend na een fraaie aanname. Weer kreeg hij de bal echter niet in het doel.

Zodoende wist Emmen het eerste kwartier te overleven en daarna kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Een sterke fase leverde wat kansjes op. Zo schoot Richairo Zivkovic net naast. Niet veel later kreeg de spits de bal net niet goed op het hoofd, maar weer liet Emmen zich zien. Ook Twente zette voor rust nog een keer aan. Na een fraaie steekpass van Ugalde stuitte Cerny weer op Van der Hart.

Ondanks kansen over en weer stond het daardoor nog 0-0 bij rust. In de tweede helft werd de ban wél gebroken, nadat beide teams wat voorzichtig uit de kleedkamers waren gekomen. Michel Vlap sloeg toe uit een vrije trap. Het was voor de aanvallende middenvelder, die dit seizoen lang droog stond, zijn tweede goal in de laatste drie duels.

Emmen-coach Dick Lukkien probeerde het tij te keren door aanvallend te wisselen, maar dat werkte averechts. Twente profiteerde meteen van de geboden ruimte. Cerny had dit keer wel geluk, want zijn schot werd van richting veranderd: 0-2. De thuisploeg gaf zich nog altijd niet gewonnen en Julius Dirksen had een doelpunt verdiend. De verdediger nam een afvallende bal heerlijk op de slof, maar raakte de lat. Bovendien was Lars Unnerstall weer eens een sta in de weg in de slotfase.

Scoren ging de bezoekers beduidend beter af, want Vlap maakte in blessuretijd nog zijn tweede. FC Twente neemt daardoor de vijfde plaats over van Sparta. Emmen blijft steken op plek vijftien met 28 punten, net zo veel als nummer zestien Excelsior.