Bertrams (30) stopt: 'Het probleem dat ik heb, kan en wil ik niet meer verbergen'

Bertrams (30) stopt: 'Het probleem dat ik heb, kan en wil ik niet meer verbergen'

01-06-2023 08:20 Laatste update: 08:26
27

FC Eindhoven-doelman Nigel Bertrams stopt op dertigjarige leeftijd per direct met voetbal. Het voormalig PSV-talent geeft aan 'op' te zijn en de afgelopen jaren roofbouw te hebben gepleegd op zijn lichaam.

"Ik moet nu voor mezelf kiezen en stop met betaald voetbal. Per direct", aldus Bertrams, opgetekend door het Eindhovens Dagblad. "Ik ga niet eens meer door als amateur, want ik kan beter gaan zwemmen of een stukje fietsen. Ik hield zoveel van deze sport, dat ik mijn problemen heb onderschat."

"Wat ik de afgelopen jaren gedaan heb, kan namelijk helemaal niet en zou een normaal mens nooit doen", vervolgt Bertrams. "Ik heb roofbouw op mezelf gepleegd en kon al jaren geen wedstrijd meer zonder pijnstillers spelen." De pijn zit in zijn heup. "Ik kreeg er een jaar of vijf, zes geleden voor het eerst echt last van en ik snap eigenlijk niet hoe ik daarna nog een aantal keer door de medische keuringen ben gekomen. Bij de laatste is er door de dokter denk ik een oogje dichtgedaan, toen ik bij FC Eindhoven tekende. Maar ik wilde zelf ook zo graag nog bewijzen en heb er geen spijt van."

De oud-keeper van NAC Breda en De Graafschap heeft artrose. "Het probleem dat ik heb, kan en wil ik niet meer verbergen. Nee, ik loop er niet meer voor weg en aanvaard het lot. Als je goed naar mijn manier van lopen kijkt, zie je het ook gewoon", aldus Bertrams, die de laatste 75 competitiewedstrijden geen minuut miste.

"Mijn lichaam is gewoon helemaal op en vorige week brak ik in mijn laatste wedstrijd ook nog mijn kaak. De beslissing om te stoppen was daarvoor al genomen. Ik ben net dertig, maar heb inmiddels de heupen van een man van over de zeventig. Het wordt nu serieus gevaarlijk om door te gaan. Doktoren hebben me nu al geadviseerd om zo snel mogelijk twee kunstheupen te laten inbouwen, omdat de situatie zo ernstig is. Dat wil ik nog niet, omdat die dingen misschien maar twintig jaar meegaan", besluit de sluitpost.