Feyenoord en Ajax azen op Zakharyan: alles wat je moet weten over de Rus

Feyenoord en Ajax azen op Zakharyan: alles wat je moet weten over de Rus

12-07-2023 16:00
75

Arsen Zakharyan staat hoog op het wensenlijstje van Feyenoord, maar ook Ajax houdt hem in de gaten. Wie is de pas twintigjarige aanvallende middenvelder van Dinamo Moskou? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Zakharyan is op 26 mei 2003 geboren in Samara, een miljoenenstad duizend kilometer ten oosten van Moskou. Hij groeide op in een Armeens gezin, dat vanwege de oorlog met Azerbeidzjan begin jaren negentig naar Rusland was getrokken. Zijn talent werd al snel ontdekt, op zesjarige leeftijd sloot hij aan bij de voetbalacademie van Krylya Sovetov. Vrij vertaald: de vleugels van de Sovjet.

Dinamo Moskou
Zakharyan speelde ook nog een jaar in de Konoplyov voetbalacademie, maar nadat hij had uitgeblonken tijdens het Russisch jeugdkampioenschap in 2017, was Dinamo Moskou er als de kippen bij. Daar ging het pas echt hard met de nummer tien. In 2020, op zestienjarige leeftijd, debuteerde hij al in het tweede elftal van de Moskovieten.

Zijn doorbraak in het eerste elftal van de elfvoudig Russisch kampioen liet niet lang op zich wachten. Op 1 november 2020 maakte de toen zeventienjarige Zakharyan voor het eerst zijn opwachting in de Premjer-Liga. Op 28 februari 2021 kreeg hij zijn eerste basisplaats, waarbij hij ook zijn eerste doelpunt maakte tijdens een 2-1 zege op FC Akhmat Grozny. Hij werd de op twee na jongste doelpuntenmaker ooit in de competitie, achter Aleksandr Kokorin en Pyotr Nemov.

De fans van Dinamo droegen de jonge smaakmaker meteen op handen. In februari, maart en mei 2021 werd Zakharyan uitgeroepen tot Speler van de Maand bij de club. Uiteindelijk werd hij zelfs verkozen tot Speler van het Jaar van Belo-golubye (de wit-blauwen). Die eer viel hem een jaar later ook ten deel. Daarnaast werd hij gekroond tot beste jonge speler in de Premjer-Liga in het seizoen 2021/2022.

Statistieken
Ondanks zijn jonge leeftijd geldt Zakharyan als steunpilaar bij Dinamo Moskou, dat het voorbije seizoen als negende eindigde in eigen land. Hij speelde 35 duels in alle competities, waarin hij vijf keer scoorde en acht assists gaf. In totaal kwam hij al 84 wedstrijden in actie voor Dinamo, scoorde hij zeventien keer en noteerde hij 24 assists.

Chelsea-transfer ketst af
Zakharyan was een klein jaar geleden al eens dicht bij een toptransfer naar Chelsea. De Engelse grootmacht meldde zich vlak voor de deadline en bereikte een akkoord over een transfer van vijftien miljoen euro. De deal ketste echter af om 'een aantal technische redenen buiten onze controle', verklaarde Dinamo. Naar verluidt kregen The Blues het papierwerk niet op tijd in orde door beperkingen na de Russische inval in Oekraïne.

Interlandcarrière
Zakharyan doorliep verscheidene nationale jeugdteams. Hij kwam uit voor de O15, O16, O17 en O21, voordat hij in mei 2021 zijn eerste uitnodiging kreeg voor het 'grote' Rusland. Hij zat bij de voorselectie voor het EK 2021, maar schopte het net niet tot de definitieve groep, mede door een ontsteking aan zijn amandelen. Op 1 november 2021 debuteerde hij alsnog, in het WK-kwalificatieduel met Kroatië. De middenvelder stond in de basis, maar werd na één helft vervangen.

Met achttien jaar, drie maanden en zes dagen werd Zakharyan wel de jongste veldspeler ooit van de Russen. Alleen keeper Igor Akinfeev debuteerde op jongere leeftijd. Vorig jaar raakten de twee hun record overigens kwijt aan Sergei Pinyayev.

Zakharyan speelde tot dusver zeven interlands voor Rusland. In het najaar van 2022 doken er hardnekkige geruchten op dat hij zou overwegen om de switch te maken naar het Armeense elftal. Officieel kwam daar nog niets van naar buiten.

Wat voor speler is Zakharyan?
Zakharyan is een veelzijdige speler, die ook vanaf de vleugels uit de voeten kan, maar hij komt het best tot zijn recht als nummer acht of nummer tien. De 1.82 meter lange middenvelder dribbelt graag naar voren met de bal aan zijn voet, maar zijn belangrijkste troef is zijn inzicht. Mede door zijn passing en traptechniek wordt hij in eigen land wel met Kevin De Bruyne vergeleken.

Contract en vraagprijs
Na zijn razendsnelle opmars deelde Dinamo Moskou in april 2021 snel een nieuw contract uit aan Zakharyan, die naar verluidt 420.000 euro per jaar ging verdienen. Het einde van die verbintenis is nu in zicht: in de zomer van 2024 is hij transfervrij. Waar Chelsea een jaar geleden nog 15 miljoen moest betalen -  de hoogte van zijn transferclausule - lijkt hij door zijn contractsituatie nu beduidend goedkoper. Volgens De Telegraaf kost hij ongeveer acht miljoen euro, al krijg je daar mogelijkk niet de volledige transferrechten mee in handen.

Daarmee is Zakharyan voor Feyenoord een goedkopere optie dan Sebastian Szymanski. Mogelijk gaat Ajax de concurrentie aan met de Rotterdamse rivaal. De Nederlandse topclubs zouden met Zakharyan in ieder geval één van de grootste beloften van Rusland binnenhalen.

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast - mét Rik Elfrink!