Steijn kan juichen: Kudus en Bergwijn bezorgen Ajax late zege op Heracles

12-08-2023 22:10 Laatste update: 13-08-2023 01:02
393

Maurice Steijn heeft drie punten gepakt bij zijn Eredivisie-debuut als Ajax-trainer. In een moeizame wedstrijd tegen promovendus Heracles Almelo, die uiteindelijk ruim gewonnen werd, trokken de Amsterdammers aan het langste eind: 4-1.

Steijn liet aanwinsten Branco van den Boomen, Jakov Medic en Benjamin Tahirovic starten. Op linksback gaf de oefenmeester de voorkeur aan Anass Salah-Eddine boven Owen Wijndal, terwijl ook Davy Klaassen het moest doen met een reserverol. Ajax begon agressief aan het duel en had in de openingsfase meerdere mogelijkheden om de voorsprong te pakken.

De grootste daarvan was voor Brian Brobbey. De spits had na iets meer dan twintig minuten spelen de bal voor het intikken, maar hij werd verrast dat de bal voor zijn voeten kwam en tikte naast. Op het halfuur kreeg Ajax een forse tegenslag te verwerken. Doelman Gerónimo Rulli moest per brancard, met een op het oog ernstige schouderblessure, naar de kant. Steijn verraste door niet miljoenenaankoop Diant Ramaj, maar Jay Gorter het veld in te sturen.

Ajax leek van slag door de wissel, want Heracles kwam beter in de wedstrijd. Het leverde voor rust zelfs de voorsprong voor de Almeloërs op. Na geklungel in de Amsterdamse defensie tekende Mario Engels voor de 0-1. Lang kon Heracles niet genieten van de voorsprong. Ajax-aanwinst Medic zorgde met een kanonskogel voor de gelijkmaker.

In het tweede bedrijf lukte het Ajax maar moeilijk om door de verdediging van Heracles heen te spelen. Steijn bracht met Klaassen nieuw elan, al resulteerde het nog niet direct in een ander spelbeeld. Een kwartier voor tijd zorgde Mohammed Kudus na een pass van Tahirovic dan toch voor de bevrijdende 2-1. Kersvers aanvoerder Steven Bergwijn besliste vijf minuten voor tijd de wedstrijd. Na een individuele actie schoof de buitenspeler beheerst raak in de verre hoek.

Steijn kan dus juichen bij zijn Eredivisie-debuut voor Ajax. Toen de wedstrijd beslist was liet de trainer aankoop Carlos Forbs debuteren. Via de strafschopstip tekende Bergwijn in de blessuretijd voor het slotakkoord. Volgende week zaterdag spelen de Amsterdammers voor het eerst dit seizoen uit. In Rotterdam-Kralingen is Excelsior dan de tegenstander.