Kraay: 'Ik moet mezelf rectificeren, hij hoort niet in het Nederlands elftal'

Kraay: 'Ik moet mezelf rectificeren, hij hoort niet in het Nederlands elftal'

14-10-2023 18:35
43

Marten de Roon hoort geen basisspeler te zijn in het Nederlands elftal. Die conclusie trekt Hans Kraay junior na het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (1-2) van vrijdag.

"Ik moet mezelf even rectificeren", begint Kraay bij ESPN. "Ik heb altijd gezegd dat we niet denigrerend over De Roon moeten doen. Ik wist ook wel dat hij in het Nederlands elftal minder goed speelde dan bij Atalanta. Maar ik heb nog even zijn statistieken opgezocht: in zes jaar heeft hij 250 wedstrijden volle bak alles gespeeld. Dit seizoen: álles gespeeld. Bij Atalanta is hij comfortabel aan de bal. Dan zullen mensen zeggen: hè?! Maar dat is gewoon zo."

Kraay moet bekennen dat de 32-jarige middenvelder die vorm niet doortrekt richting Oranje. "In het Nederlands elftal is hij geen schim van de De Roon van Atalanta", stelt de analist. "Ik moet dus mijn ongelijk bekennen: hij hoort niet in het Nederlands elftal op dit moment, hij hoort niet in de basis. Wieffer, Veerman en Reijnders zijn hem echt voorbij. De Roon heeft een fantastische carrière, maar daar gaat het nu even niet om."

Kraay verwacht dat De Roon na de interlandperiode wél weer zal uitblinken bij de Serie A-club. "Komend weekend zal ik weer kijken en dan zie ik hem gewoon weer kort dekken, ballen hard inspelen, opendraaien… Dát is mijn man, maar mijn man zie ik zelden in het Nederlands elftal. Hij moest Griezmann uitschakelen, dat ging met hangen en wurgen. Hij komt te vaak aan de bal, terwijl je beter Reijnders of Veerman aan de bal kunt hebben. Veerman speelde wel hartstikke goed."

De Roon begon in de basis tegen de Fransen, maar werd halverwege vervangen door Mats Wieffer.