Zo doen de AZ-huurlingen het bij hun tijdelijke club

AZ-huurlingen maken indruk: spil in Almere en 'doet denken aan Neuer'

21 oktober 2023 om 13:00

AZ draait ook dit seizoen mee in de top van de Eredivisie, maar niet iedereen kwam voor in de plannen van coach Pascal Jansen. De Alkmaarders verhuren momenteel drie spelers. Maar hoe brengen zij het ervan af? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Peter Vindahl Jensen (Sparta Praag)
Peter Vindahl werd bij AZ nooit de onomstreden eerste doelman, waardoor de Alkmaarders hem eerder al een halfjaar bij FC Nürnberg stalden. Dit seizoen is de 25-jarige Deen bij Sparta Praag actief. Daar moest hij de geliefde Matej Kovár opvolgen, de Tsjech die voorbije zomer door Manchester United aan Bayer Leverkusen werd verkocht.

Vindahl keepte dit seizoen al vijftien duels, mede doordat de Tsjechische kampioen uitkwam in de voorrondes van de Champions League en Europa League. Daarin moest de 1.95 meter lange sluitpost negentien treffers incasseren. Drie keer hield hij de nul. Vindahl ging in de fout in het Europa League-duel met Sevilla door zich volledig te verkijken op een lange bal, maar maakte al indruk met zijn voetenwerk. “Hij doet me qua spel en karakter denken aan Manuel Neuer”, oordeelde de Tsjechische oud-international Jan Rajnoch zelfs in zijn rol als analist.

In Alkmaar heeft Vindahl nog een contract tot medio 2025, maar Sparta Praag heeft een koopoptie. De Tsjechische topclub zou daar zomaar gebruik van kunnen gaan maken.

Peer Koopmeiners (Almere City FC)
Peer Koopmeiners wist bij AZ nog niet in de voetsporen van zijn broer Teun Koopmeiners te treden, maar de 23-jarige controleur laat dit seizoen bij Almere City FC zien wat hij in zijn mars heeft. Hij is een vaste waarde in de ploeg van coach Alex Pastoor en begon in alle acht Eredivisie-duels in de basis. Slechts één keer maakte hij de negentig minuten niet vol.

Koopmeiners is zowel zonder bal als met bal een belangrijke spil in Almere. Alleen Mats Wieffer (82) noteerde dit seizoen meer balheroveringen dan Koopmeiners (73). Met zijn spelinzicht smoort hij gevaar regelmatig in de kiem om vervolgens zelf een nieuwe aanval op te zetten.

De middenvelder laat dit seizoen zien dat hij uitstekend mee kan komen in de Eredivisie. Als zijn ontwikkeling zich zo doorzet dan lijkt hij een kans af te dwingen bij AZ, waar hij een contract heeft tot medio 2025.

Zico Buurmeester (PEC Zwolle)
Ook Zico Buurmeester kreeg dit seizoen nog geen voet tussen de deur op het Alkmaarse middenveld, waardoor hij bij PEC Zwolle vlieguren mag maken. Die keuze lijkt ook in zijn geval uitstekend uit te pakken: Buurmeester miste dit seizoen nog geen minuut in de Eredivisie.

De start van de fijnbesnaarde Buurmeester was veelbelovend bij de Blauwvingers, waar hij één van de vervangers van Thomas van den Belt is. De laatste weken blijven de resultaten wel uit en heeft ook de AZ-huurling het lastiger. Bovendien staat de teller nog op nul doelpunten en assists. Een groot verschil met zijn naar Feyenoord vertrokken voorganger.

Buurmeester maakt bij PEC voor het eerst echt kennis met de Eredivisie en is al meteen een vaste waarde. Dat zal AZ tot tevredenheid stemmen, aangezien zijn contract nog doorloopt tot medio 2026.