Ajax-situatie doet Jan Vertonghen pijn

Vertonghen lijdt onder Ajax-situatie: 'Er is veel schade aangericht'

31 oktober 2023 om 14:55
Laatste update: 31 oktober 2023 om 15:06

Het doet Jan Vertonghen pijn dat Ajax is afgegleden naar de achttiende plaats op de Eredivisie-ranglijst. De voormalig speler van de Amsterdamse club heeft er ondanks alle malaise vertrouwen in dat er met de nieuwe gearriveerde namen snel gewerkt kan worden aan een herstel. 

Vertonghen speelde liefst 220 officiële wedstrijden voor Ajax. Dat zijn voormalig werkgever het momenteel zo lastig heeft, gaat hem dan ook niet in de koude kleren zitten. "Het doet pijn", vertelt de speler van Anderlecht in gesprek met Perform. "Ze kunnen natuurlijk niet elk jaar kampioen worden, maar waar ze nu staan is niet goed. Het was op alle vlakken slecht, soms moet je diep zakken om weer op te krabbelen."

Na de aanstelling van de reed verstrokken Sven Mislintat als de nieuwe directeur voetbalzaken, is er een groot aantal verkeerde keuzes gemaakt, stelt de 36-jarige linkspoot. "Ze hebben heel veel macht gegeven aan één persoon, die niet bekend was met de clubcultuur van Ajax. Er is in drie, vier maanden, veel schade aangericht."

Ondanks het in zijn ogen matige aankoopbeleid, is Vertonghen van mening dat Ajax momenteel wel onder zijn kunnen presteert. "Waar ze nu staan, komt niet totaal overeen met de kwaliteit van de selectie", vervolgt de recordinternational (152 interlands) van België. Een kampioenschap lijkt er logischerwijs niet meer in te zitten voor de Amsterdammers, maar met onder anderen John van 't Schip en Louis van Gaal heeft Ajax in de ogen van Vertonghen wel een belangrijke slag geslagen. "Ze hebben een aantal mensen met een Ajax-hart teruggehaald. Het zal even duren, maar hopelijk lukt het dit seizoen nog om Europees voetbal te halen."