Vijf Oranje-conclusies: De Vrij geeft visitekaartje af, Schouten haalt examen niet

Vijf Oranje-conclusies: De Vrij geeft visitekaartje af, Schouten haalt examen niet

18-11-2023 23:08
59

Vanzelf ging het niet, maar het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor het EK 2024 in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman won zaterdagavond met een minimaal verschil van Ierland (1-0). VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Tickets kunnen geboekt worden
Oranje stond voorafgaand aan deze interlandperiode al met één been op het EK, nu is het definitief. De zege op Ierland is genoeg om volgende zomer actief te zijn op het eindtoernooi in Duitsland. Met nog één kwalificatiewedstrijd te spelen is het gat op de ranglijst tot nummer drie Griekenland drie punten, waardoor het Nederlands elftal plek twee niet meer uit handen kan geven. Onderling resultaat gaat in de eindrangschikking voor doelsaldo en dat is in het voordeel van Nederland. Voor de elfde keer is Oranje erbij op een EK. Alleen Duitsland (14) en Spanje (12) waren vaker present.

Geen memorabele wedstrijd op 'feestavond'
De plaatsing is zeker een bescheiden feestje waard. Van een jubelstemming is echter geen sprake. Oranje had veel moeite om de Ierse muur te doorbreken, waardoor de neutrale toeschouwer vooral voor rust de grote verliezer was. Wil Oranje op het EK een gooi gaan doen naar de titel, zal het niveau omhoog moeten. Toplanden liggen niet wakker van wat Nederland tegen Ierland op de mat heeft gelegd.

'Professional' De Vrij geeft visitekaartje af
Stefan de Vrij was de uitblinker tegen Ierland. Koeman prees de centrumverdediger eerder deze week om diens professionaliteit - De Vrij speelt niet veel in Oranje. Als de bondscoach hem nodig heeft, staat hij er. De Vrij was het rustpunt in de defensie en speelde alsof hij de afgelopen tien jaar de leider van de Oranje-verdediging is geweest. Hij heeft zijn visitekaartje richting het EK afgegeven en aangetoond dat hij een potentiële basisklant is, ook als iedereen fit is.

Schouten slaagt niet voor examen
"Ik ben een beetje teleurgesteld", analyseert Rafael van der Vaart bij de NOS als het over Schouten gaat. Koeman wilde de PSV-middenvelder dolgraag zien in Oranje en de andere zeventien miljoen bondscoaches dachten daar voor het duel met Ierland hetzelfde over. Schouten gaf niet thuis en had voor rust veel onnodig balverlies. Juist om zijn kwaliteiten aan de bal heeft Koeman hem bij het Nederlands elftal gehaald.

Next up: wedstrijd om des keizers baard
Over drie dagen staat de uitwedstrijd tegen Gibraltar op het programma. Een duel die in alle opzichten voor de formaliteit wordt afgewerkt. Nederland is zeker van plek twee, Gibraltar, dat zaterdag met 14-0 van Frankrijk verloor, is onderaan geëindigd. Richting het EK is Gibraltar ook allesbehalve een graadmeter voor het Nederlands elftal. Het toch al zo blessuregevoelige Oranje kan alleen maar tegen meer kwetsuren aanlopen...