De Roon getipt als versterking voor Ajax: 'Hij kan ook echt wel voetballen'

De Roon getipt als versterking voor Ajax: 'Hij kan ook echt wel voetballen'

25-11-2023 09:42 Laatste update: 10:30
52

Marten de Roon is op dit moment de ideale controleur voor Ajax. Dat stelt Kees Luijckx bij Voetbalpraat. De Oranje-international wordt in staat geacht om de balans op het Amsterdamse middenveld te herstellen.

Ajax wil in januari op zoek naar een nieuwe balansbewaker, waarbij Voetbal International sprak van een 'type-Matusiwa'. Interim-trainer John van 't Schip wil bovendien ervaring zoeken aan zijn selectie. Luijckx tipt De Roon, die nog maar een contract tot het einde van het seizoen heeft bij Atalanta Bergamo.

"Ik denk dat Silvano Vos een hele goede speler kan worden, maar hij is wel vaak geblesseerd", begint de oud-speler van onder meer AZ bij Voetbalpraat. "Die zes-positie lijkt mij heel belangrijk. De Roon heeft zo veel ervaring en hij kan ook echt wel voetballen. Er wordt vaak gedaan alsof hij alleen maar een sloper is, maar hij heeft een hele goede functionele techniek. Dat zou ik echt een goede speler vinden."

Het is wel de vraag of de 32-jarige Nederlander de Italiaanse subtop wil verlaten voor het geplaagde Ajax. "Dat is het probleem van Ajax. Dat zal voor een hoop spelers gelden. Het is minder aantrekkelijk. Het geldt ook voor een trainer die het straks van Van ’t Schip gaat overnemen. Er wordt een trainer in Denemarken genoemd van FC Kopenhagen en daarover wordt nu al gezegd: die moet helemaal niet naar Ajax gaan", verwijst hij naar Jacob Neestrup. De FC Kopenhagen-coach werd door VoetbalPrimeur op een kandidatenlijst gezet, wat breed wordt uitgemeten in Denemarken.

Dat Ajax nu op zoek is naar leiderschap, roept de vraag op hoe de situatie was geweest als Dusan Tadic en Daley Blind waren behouden. Luijckx twijfelt met name in het geval van die laatste of hij het verschil had kunnen maken. "Blind kan goed spelen in een goed georganiseerd team. In dit Ajax gaat hij nat, omdat hij dingen zelf moet oplossen. Hij kan dingen oplossen in teamverband. Aan de bal, maar ook zonder bal."