RvC Volendam reageert: 'Jan heeft het vreselijk hard gespeeld in de media'

RvC Volendam reageert: 'Jan heeft het vreselijk hard gespeeld in de media'

01-12-2023 10:23 Laatste update: 10:38
91

De Raad van Commissarissen van FC Volendam is vrijdag op een persconferentie ingegaan op het ontslag van de bestuursleden Jan Smit, Hans Bond, Gerben Matroos en Corn Veerman. De RvC zag na de 'oorlogsituatie' bij de club geen andere optie dan het voltallige bestuur op straat te zetten. 

Jaap Veerman, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Volendam, las een lang statement voor op de persconferentie. "Gisteravond was een treurige dag voor FC Volendam, de raad van commissarisen en het bestuur. De RvC heeft besloten het bestuur, onder leiding van Jan Smit, weg te sturen."

Veerman schetst vervolgens een beeld van de situatie die tot het ontslag van het bestuur heeft geleid. "Binnen twaalf maanden na het aantreden is het eigen vermogen binnen één seizoen gekelderd naar min drie miljoen euro. Met andere woorden: het kostenniveau van FC Volendam paste binnen één jaar niet meer binnen het inkomstenniveau van FC Volendam. Dat is een potentieel gevaarlijke situatie, waarbij gegokt wordt op het verkopen van eigen spelers of doorverkooppercentages van oud-spelers. Op die transfers heeft FC Volendam op geen enkele manier invloed."

Red Flag
Dat verschillende 'financieel sterke personen' (waaronder Tom Veerman en Tom Koning, red.) het veld moesten ruimen, was een enorme red flag voor de RvC, aldus Veerman. Daarnaast worden de vele confrontaties tussen het bestuur en de RvC langs de lat gelegd. "De RvC gaf tot twee keer toe 'een gele kaart' aan het bestuur", zegt Veerman. "Maar geen rood, omdat de voorzitter Jan Smit heet."

Het bestuur, onder leiding van Jan Smit, stelde een hervormingsstructuur van FC Volendam voor. In het 54-pagina tellende document wil de RvC drie dingen graag anders zien, geeft Veerman aan. "In de nieuwe hervormingsstructuur van FC Volendam wil de RvC een onafhankelijke directeur. Daarnaast moet Volendam geleid worden door een algemeen directeur. Ook moet de nieuw te vormen RvC op basis van competentie worden samengesteld. Dat waren de drie punten die het RvC in het 54-tellende hervormingsvoorstel wilde aanpassen." Met invulling van die punten zouden er op die manier volgens de RvC de noodzakelijke checks and balances ingevoerd worden bij de Volendammers. 

Oorlogssituatie
Jan Smit zou vervolgens hebben aangegeven met het voltallige bestuur op te stappen als de RvC niet akkoord zou gaan met het volledige document. "Ja, het is nu oorlog. Het gevecht gaat nu pas echt beginnen. Ik wil jou nooit meer één op één spreken", vertelt Veerman over een telefoongesprek met de voorzitter van FC Volendam. "Er onstond een oorlogssituatie."

De RvC had vervolgens het bestuur middels een brief een 'derde gele kaart' gestuurd. Daar kreeg het RvC volgens Veerman geen antwoord op. "Toen bleven er drie opties over: doorgaan alsof er niks aan de hand was, de RvC op laten stappen, of het bestuur na de derde gele kaart wegsturen. Na lang beraad heeft de RvC unaniem gekozen voor optie drie", licht Veerman toe. "Wetende dat er een tsunami over de RvC-leden zou komen. Want de media power van de voorzitter is enorm. Die tsunami heb ik onderschat. Jan heeft het vreselijk hard gespeeld in de media. Hij had de RvC bijna op de knieën gekregen."

Het RvC nodigde het bestuur nog uit voor een vergadering over het voorgestelde ontslag. Daar had het bestuur wederhoor kunnen plegen. "Mocht er een akkoord bereikt worden over de punten van de RvC, dan had het bestuur niet ontslagen hoeven worden", aldus Veerman. Jan Smit besloot de vergadering niet bij te wonen, waardoor het ontslag van het bestuur bekrachtigd werd.