Perez ziet nadeel van regelwijziging: 'Dat voetbalt niet lekker'

Perez ziet nadeel van regelwijziging: 'Dat voetbalt niet lekker'

11-12-2023 10:59 Laatste update: 12:21
27

Kenneth Perez vindt dat buitenspelers te weinig tijd krijgen om zich te laten zien. Sinds de invoering van de regel dat er niet drie, maar vijf spelers gewisseld mogen worden, ziet de analist een trend waarin vooral aanvallers het moeten ontgelden.

"Er is uitgezocht dat sinds de invoering hiervan aanvallers bijna altijd de pineut zijn. Zeker bij AZ en Feyenoord weten de buitenspelers dat als ze in de eerste helft of binnen het uur niets bijzonders doen, ze worden gewisseld", aldus de Deen, die pleit voor meer geduld, bij Dit Was Het Weekend. "Als buitenspeler ben je grillig, je wil acties maken en risico's nemen. Het is niet lekker als je weet dat je iets bijzonders moet doen, omdat je anders direct gewisseld wordt. De buitenspelers spelen met een ander soort druk dan een centrale middenvelder of verdediger."

De regel omtrent wisselmogelijkheden werd gewijzigd in de coronapandemie, met het idee om spelers meer rust te kunnen bieden. Dat de wijziging definitief is doorgevoerd, is volgens Perez niet gunstig voor vleugelaanvallers. "Dit is niet goed voor het spel van een buitenspeler. Je hebt de neiging om veel dingen zelf te doen, omdat je je plek van volgende week wil veiligstellen. Daar moeten we oog voor hebben. Als je niet opvallend genoeg bent, hup, eruit. We moeten iets meer geduld hebben met buitenspelers. Je hebt drie kwartier om het te laten zien, dat voetbalt niet lekker."