Gözübüyük waarschuwt: 'Op deze manier geen KNVB-arbiters op amateurniveau'

Gözübüyük waarschuwt: 'Op deze manier geen KNVB-arbiters op amateurniveau'

17-12-2023 10:57 Laatste update: 13:43
62

Serdar Gözübüyük vreest dat er op amateurniveau in de toekomst geen KNVB-scheidsrechters meer over zijn. Na het incident in Turkije waarbij een arbiter werd geslagen door een voorzitter is veiligheid omtrent de arbitrage onderwerp van gesprek. De Nederlandse leidsman ziet de haat enorm toenemen.

"Onbegrijpelijk dat dit gebeurt", doelt Gözübüyük op de heftige gebeurtenis in Turkije. "Ik merk zelf ook dat er steeds meer shit en agressie is. De samenleving wordt steeds harder.  Ook wanneer ik politieagenten spreek, hoor ik dat er geen respect meer is. En op internet gaat het er hard aan toe. Het is onacceptabel", vertelt de arbiter aan tafel bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN.
 
Er is al een tekort van 6000 scheidsrechters in Nederland en Gözübüyük is bang dat dit alleen maar zal toenemen. "Op Europees niveau is dit zelfs 40.000. Misschien klinkt dit overdreven, maar als dit zo doorgaat moet je niet verbaasd zijn als je in de toekomst bij IJsselmeervogels-Spakenburg geen KNVB-scheidsrechter meer hebt."
 
Gözübüyük kent de Turkse scheidsrechter Halil Umut Meler persoonlijk en heeft hem een appje gestuurd na de aanval. "Ik was thuis toen ik het doorgestuurd kreeg van een collega. Toen heb ik meteen een berichtje gestuurd. Ik hoop dat hij snel weer terugkomt", aldus Gözübüyük.