Schreuder over succesvol avontuur met CD Castellon

Schreuder neemt PEC-speelstijl mee naar Spanje: 'Ze dachten: die trainer is loco'

4 januari om 11:51

Dick Schreuder zit op zijn plek bij CD Castellón, uitkomend op het derde niveau van Spanje. De 52-jarige trainer vertelt over de veranderingen die hij heeft aangebracht bij de club.

De eigenaar van Castellón, Haralabos Voulgaris probeerde het al eerder met Schreuder. "Ik dacht toen: derde divisie, daar zit ik nu even niet op te wachten", zegt Schreuder tegenover de NOS. "Ik zat in de flow van met PEC promoveren en wilde door. Ik heb het toen naast mij neergelegd."

Voulgaris wist Schreuder uiteindelijk alsnog te overtuigen. "Bob (Voulgaris, red.) is in mijn ogen een heel bijzondere en hardwerkende man. Ik voelde meteen een klik met hem. Hij werkt met bepaalde formules, met data. Dat heeft hij schijnbaar in het gokken gedaan, maar ook in het basketbal. Hij heeft daar een eigen visie op." Het doel is om met Castellón over niet al te lange tijd in de Primera División terecht te komen. Voulgaris heeft een zesjarenplan uitgestippeld en in dat project past het contract van vier jaar dat Schreuder heeft ondertekend.

"Wij spelen met heel veel risico. Hier in Spanje zijn ze heel erg gewend om safe te spelen. Het is leuk als je 600 passes naar elkaar speelt, maar als de bal alleen maar op je eigen helft is... Dat vind ik sloom. Wij hebben geprobeerd dat eruit te halen." En met succes, Castellón is op dit moment koploper in de competitie met 43 punten uit achttien wedstrijden. "Toen we hier kwamen, hebben we alles van Zwolle laten zien, één keer, en we zeiden: zo willen wij gaan spelen. Ik zag aan de spelers - en ook de Spaanse staf - dat ze dachten: die trainer is loco. Maar het is gewoon gebeurd. En ze vinden het mooi."

Beluister hieronder de eerste aflevering van VP's Atlas Leeuwen met de sterkste Afrika Cup ooit!