'Oud-Ajacied Matusiwa maakt miljoenentransfer in Ligue 1, kassa voor FC Groningen'

'Oud-Ajacied Matusiwa maakt miljoenentransfer in Ligue 1, kassa voor FC Groningen'

18 januari - 12:45 Laatste update: 13:10
102

Azor Matusiwa is dicht bij een binnenlandse transfer in Frankrijk. Naar verluidt gaat Stade Rennes ongeveer zestien miljoen euro neertellen voor het voormalig talent van Ajax en de ex-Groninger. Door bonussen kan dat bedrag oplopen tot in totaal zo'n twintig miljoen.

De inmiddels 25-jarige Matusiwa doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar speelde slechts één duel voor Ajax 1. Op huurbasis bij de Graafschap maakte de verdedigende middenvelder een dusdanig goede indruk dat FC Groningen in 2019 zo'n zeven ton Matusiwa betaalde. Na 51 wedstrijden in het groen-wit werd de inmiddels aanvoerder voor vier miljoen verkocht aan Stade Reims. 

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe wordt Matusiwa eerst voor een half jaar gehuurd. Daarna zou een verplichte koopoptie ervoor zorgen dat Stade Rennes een bedrag van zestien miljoen euro over moet maken aan Stade Reims. Dat is tevens goed nieuws voor FC Groningen. Volgens het Dagblad van het Noorden vangt FC Groningen vijftien procent van de transfersom van Matusiwa. Dat zou neerkomen op een bedrag van maximaal 2,4 miljoen euro. 

Met zijn transfer doet Matusiwa geen goede zaken wat betreft de klassering op de ranglijst in Frankrijk. Zijn huidige ploeg Reims staat zesde, terwijl Rennes op de tiende plek terug te vinden is. Bij Rennes kan Matusiwa zich dan wel weer opmaken voor Europees voetbal. In de tussenronde van de Europa League neemt Rennes het op tegen AC Milan.