Koeman mist Frenkie de Jong: dit zijn de mogelijke vervangers bij Oranje

Koeman mist Frenkie de Jong: dit zijn de mogelijke vervangers bij Oranje

8 maart - 14:30 Laatste update: 14:37
51

De nieuwe enkelblessure van Frenkie de Jong is slecht nieuws voor het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman mist een van zijn belangrijkste spelers in de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland, die van groot belang zijn op weg naar het EK. Wie kunnen de middenvelder van FC Barcelona vervangen?

Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo)
Met tien doelpunten en vier assists in 32 wedstrijden voor Atalanta kunnen er twee conclusies getrokken worden: Koopmeiners draait een absoluut topseizoen én is topfit. De kans is groot dat hij voor, tijdens of na het EK een toptransfer maakt. Juventus is nadrukkelijk in de markt, terwijl er ook vanuit de Premier League wordt gehengeld. Bij Atalanta speelt Koopmeiners steeds vaker als nummer tien of verkapte buitenspeler. Maar van nature is hij een controleur. Als linkspoot en met zijn geweldige traptechniek zal hij een grote kanshebber zijn voor de vervanging van De Jong.

Joey Veerman (PSV)
Niet voor niets noemde hij zijn pasgeboren zoon Frenkie. Veerman bewondert De Jong en doet in sommige opzichten ook aan de 26-jarige uitblinker van Barça denken. Met drie doelpunten en elf assists is Veerman bij achttien procent van de PSV-goals betrokken in de Eredivisie, maar misschien nog wel belangrijker: Veerman laat het ook zien in de Champions League. Na de eerste ontmoeting met Borussia Dortmund (1-1) werd hij zelfs uitgeroepen tot Speler van de Week. "Als Frenkie de Jong niet kan spelen, vind ik dat je Veerman nodig hebt als passer", zei Rafael van der Vaart tijdens de vorige interlandperiode.

Jerdy Schouten (PSV)
Schouten komt qua profiel misschien wel het meest in de buurt van De Jong. Vaak komt de PSV'er in een nog wat eerdere fase van de opbouw aan de bal dan Veerman. Van der Vaart was ook over Schouten al eens positief en noemde hem zelfs de ontbrekende schakel bij Oranje. "Bij Schouten heb ik het gevoel dat hij de ideale speler is waar we al heel lang naar op zoek zijn: een type Marten De Roon, maar dan een betere voetballer. Hij combineert beide."

De andere namen uit de voorselectie die als linkshalf zouden kunnen spelen in het 3-5-2-systeem van Koeman, zijn Tijjani ReijndersMats Wieffer en Georginio Wijnaldum. De drie internationals van respectievelijk AC Milan, Feyenoord en Al Ettifaq zullen net als Marten de Roon en Quinten Timber alleen eerder in aanmerking komen voor één van de twee overige plekken op het middenveld.

Dan nog een aantal outsiders:

Ryan Gravenberch (Liverpool)
Bij Liverpool begon Gravenberch steeds meer en beter te spelen, tot het moment dat hij in de League Cup-finale tegen Chelsea uit de wedstrijd werd geschopt door Moisés Caicedo. Ondanks de schrik, lijkt de enkelblessure bijna drie weken later mee te vallen. Genoeg tijd dus nog voor Koeman om de middenvelder aan het werk te zien.

Jordy Clasie (AZ)
Clasie is een goede bekende van Koeman. De bondscoach haalde Clasie in 2015 naar Southampton en was ook bij Feyenoord zijn trainer. Ook dit seizoen bewijst de middenvelder bij AZ zijn waarde. Hij speelde 94 procent van alle speelminuten en is de grote dirigent in Alkmaar. Om dat te kunnen, moet Clasie veel rust nemen en om die reden zegde hij Oranje de laatste keren af. Koeman zal hem echter niet uit het hoofd hebben gezet.