'Bij Ajax laten ze je meer vrij, in de gym trainen we hier ook harder'

'Bij Ajax laten ze je meer vrij, in de gym trainen we hier ook harder'

21 april - 08:18
45

Sontje Hansen wist mede door een blessure niet door te breken bij Ajax, maar bij NEC beleeft hij een droomseizoen. De 21-jarige aanvaller, die zondag de bekerfinale tegen Feyenoord speelt, moest wel even aanpoten in Nijmegen, vertelt hij in het Noordhollands Dagblad.

Voor Hansen was er weinig perspectief meer in Amsterdam, waardoor hij vorige zomer transfervrij naar Nijmegen vertrok. Die keuze pakt uitstekend uit. Hij speelde al 32 officiële duels, waarin hij goed was voor vijf doelpunten en vier assists.

"Het was fysiek aanpoten meteen al in de eerste weken", zegt de buitenspeler in het NHD. "De voorbereiding was zwaar. Zwaarder dan ik bij Ajax gewend was. Bij Ajax was het veel op techniek trainen, hier was het meer lopen. 'Oef, dus dit is de Eredivisie', dacht ik. Het heeft me wel veel geholpen, die zware voorbereiding, want het is hier hard werken, veel verdedigen."

NEC hielp hem op alle vlakken. "Het fysieke moest echt beter bij me. Van de voedingsdeskundige heb ik een heel schema gekregen. Wat ik voor en na wedstrijden het beste kan eten, en zo. Iemand anders van de medische staf heeft me verteld hoe laat ik moet avondeten, hoe laat ik een snackie kan nemen, hoe laat ik moet gaan slapen, dat soort dingen. Ik was gewend om 's avonds later te eten. Daardoor ging ik vaak ook te laat slapen."

"Al die adviezen hebben geholpen", gaat Hansen verder. Die begeleiding had hij bij Ajax niet. "Dat moest vanuit jezelf komen. Hier zijn ze er meer mee bezig. Bij Ajax richten ze zich echt op het voetbaltechnische gedeelte en bij andere dingen laten ze je meer vrij. In de gym trainen we hier ook zwaarder dan bij Ajax."