Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League

Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League

12 mei - 21:00 Laatste update: 15 mei - 21:11
172

Ajax draait geen geweldig seizoen, maar door de bekerwinst van Feyenoord maken de Amsterdammers nog altijd kans op directe plaatsing voor de Europa League. Daarvoor moet de club wel hopen op resultaten op de buitenlandse velden. VoetbalPrimeur legt uit welke sluiproute Ajax nog heeft voor een Europa League-ticket.

Gek genoeg moest Ajax in de bekerfinale juichen voor Feyenoord. Als nummer twee van de Eredivisie stevenen de Rotterdammers af op de Champions League, waardoor het Europa League-ticket dat gekoppeld is aan de bekerwinst naar de nummer vier van de Eredivisie gaat. Dat is op dit moment AZ. Maar ook Ajax profiteert dus. De Amsterdammers ontlopen door de vijfde plaats de play-offs en mogen instromen in de tweede voorronde van de Europa League. Er is echter nog een uitweg, waardoor Ajax zelfs direct naar de groepsfase van dat toernooi kan. 

Portugal
Voor de volgende stap in de ontsnappingsroute van Ajax, moeten de Amsterdammers naar Portugal kijken en dan specifiek FC Porto. De Portugese ploeg moet derde worden in de competitie óf de beker winnen. Wat betreft de derde plek heeft Porto twee punten achterstand op SC Braga, maar Porto heeft een wedstrijd minder. Kijkend naar de beker speelt Porto op 26 mei de finale tegen koploper Sporting Portugal. Os Dragões hoeven slechts in één van beide doelstellingen te slagen, maar dan nog is Ajax er niet.

Als Porto Ajax de helpende hand toesteekt, dan moeten de Amsterdammers kijken naar de Conference League. De winnaar van dat toernooi krijgt een Europa League-ticket, maar als ze via de eigen competitie al een startbewijs hebben veroverd, dan schuift de kaart door naar Porto. Als de Portugezen, zoals hierboven beschreven, ook reeds een Europa League-ticket binnen hebben, dan mag Ajax direct naar de groepsfase. Olympiakos en Fiorentina gaan uitmaken wie er met de eindzege vandoor gaat in de Conference League. 

Fiorentina
Als La Viola de Conference League wint, dan moet het als zevende eindigen in de Italiaanse competitie om Ajax een helpende hand te bieden. Die kans is niet groot. De achterstand op nummer zeven Lazio Roma bedraagt met nog vier wedstrijden te spelen negen punten. Bovendien gaat de focus bij Fiorentina hoogstwaarschijnlijk op het winnen van het op twee na grootste UEFA-clubtoernooi. 

Stand Serie A:

5. Atalanta Bergamo, 60 punten, 34 wedstrijden
6. AS Roma, 60 punten, 35 wedstrijden
7. Lazio Roma, 59 punten, 36 wedstrijden
8. Napoli, 51 punten, 36 wedstrijden
9. Fiorentina, 50 punten, 34 wedstrijden

Beste scenario
In het beste scenario zou Ajax dus vooral afhankelijk zijn van FC Porto en Fiorentina. Als Porto in eigen land derde wordt of de Portugese beker wint én Fiorentina pakt de Conference League en plek zeven dan mogen de Amsterdammers naar de groepsfase van de Europa League.