Van der Vaart vestigt hoop op Malen: 'Heeft iets wat Mbappé ook heeft'

Van der Vaart vestigt hoop op Malen: 'Heeft iets wat Mbappé ook heeft'

15 mei - 08:16
27

Ian Maatsen en Donyell Malen treden op 1 juni met Borussia Dortmund aan in de Champions League-finale, tegen Real Madrid. Rafael van der Vaart gelooft in de kansen van de Duitse club, geeft hij aan in gesprek met De Telegraaf.

Van der Vaart stelt dat het geen toeval is dat Borussia Dortmund in de finale staat, en wijst naar de sterke competitie waarin ze spelen. "Het is altijd populair om te zeggen: ik heb zelf in de Bundesliga gespeeld en daarom vind ik het de beste competitie ter wereld. Maar je hoeft alleen te kijken hoe vaak Duitse topclubs bij de laatste vier zitten in de Europese toernooien. Bayern München was dicht bij een CL-finale, Dortmund staat er gewoon in en Bayer Leverkusen speelt nu ook een Europese finale. De Bundesliga heeft vooral in de breedte een sterke competitie."

"Dat ze het moeilijk gaan krijgen tegen Real is zeker", vervolgt de voormalig speler van onder meer Ajax, HSV, Real Madrid en Tottenham Hotspur. "Maar dit gaat over één wedstrijd en Duitsers zijn goed in finales. Real is bovendien een beetje een afwachtende ploeg en Duitsers grijpen dan soms hun kans."

Van der Vaart hoopt veel te zien van Donyell Malen in de finale. "Ik vind hem waanzinnig als aanvaller. Dat hij bij Dortmund in de laatste periode buiten de basis belandde, was vanwege een blessure. Toch kleeft er ook iets aan hem. Ik heb op tv al eerder gezegd dat ik waarschijnlijk zijn grootste fan ben. Ik mis alleen iets van vastigheid, dat hij wedstrijden lang achter elkaar top is. Soms gaat het hem te makkelijk af en dan zien we hem weer even twee duels niet. Dat kan niet op dit niveau."

De oud-international van Oranje zou Malen graag constanter zien worden. "Hij heeft alles in zich om aanvallend van wereldniveau te zijn, maar laat het mondjesmaat zien. Dat er na de finale een EK volgt, moet niet belangrijk zijn voor hem. Malen moet beseffen hoe goed hij in elke wedstrijd kan zijn. Ik heb hem wel eens vergeleken met Mbappé. Hij heeft één aspect in zijn spel dat Mbappé ook heeft: uit stand in één keer accelereren en weg zijn."

Bekijk hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024:

Maak een account aan op VoetbalPrimeur en praat mee!