VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: controlerende middenvelders

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: controlerende middenvelders

25 mei om 12:00

Het Eredivisie-seizoen zit erop en dus is het traditiegetrouw tijd voor de samenstelling van het Elftal van het Jaar van VoetbalPrimeur. De bal ligt volledig in jullie handen: wie was de beste controlerende middenvelder? Dit zijn de genomineerden, op alfabetische volgorde. 

Jordy Clasie (AZ)
AZ kende dit seizoen wisselvallige periodes, maar Clasie onttrok zich op die momenten vaak aan de rest. De ervaren middenvelder was dit seizoen een bron van rust. Clasie droeg de aanvoerdersband met verve, jutte zijn teamgenoten op waar nodig en deed aan de bal louter goede dingen.

Thom Haye (SC Heerenveen)
Een fel lichtpunt in een ietwat grijs Heerenveen-seizoen. Haye miste slechts twee competitiewedstrijden, en was dan ook een steunpilaar voor trainer Kees van Wonderen. Haye was verdedigend erg belangrijk, maar leverde ook op aanvallend vlak een grote bijdrage. De middenvelder beschikt over een oogstrelende traptechniek en was mede daardoor betrokken bij acht Friese goals.

Peer Koopmeiners (Almere City)
Misschien wel het gezicht van Almere dit seizoen: onverzettelijk. De 24-jarige broer van Teun beleefde dit seizoen zijn echte doorbraak in de Eredivisie, en bleef het hele seizoen constant. Ook zijn voorbereidende werk verdient benoemd te worden. Koopmeiners gaf maar liefst negen assists. Daarmee moet hij alleen Daan Rots, Malik Tillman, Calvin Stengs, Luuk de Jong en Joey Veerman voor zich dulden. 

Dirk Proper (NEC)
Dat Proper een universitaire studie volgt, is af te lezen aan zijn spel. De middenvelder denkt vaak één of zelfs twee stappen vooruit, waardoor hij zijn directe tegenstanders geregeld te slim af is. Met vijf doelpunten en vier assists is zijn aandeel in het historische seizoen van NEC aanzienlijk. Of de Nijmegenaren hem deze zomer kunnen behouden, zal moeten blijken.

Jerdy Schouten (PSV)
Misschien wel de beste aankoop die PSV vorige zomer deed. Schouten vertoonde zijn kunsten de afgelopen jaren al in Italië, maar veroverde afgelopen seizoen ook de Nederlandse harten. Dat deed hij met ongelooflijk slim en zorgvuldig spel. De Oranje-international weet precies wanneer te temporiseren en te versnellen. Schouten springt niet altijd in het oog, maar juist dat maakt hem zo goed.

Quinten Timber (Feyenoord)
Timber heeft dit seizoen afgerekend met al zijn criticasters. De complete en vooral moderne middenvelder heeft zich 31 wedstrijden lang het snot voor de ogen gewerkt. Timber blinkt uit met zijn power, maar heeft ook echt zijn rendement opgekrikt. De broer van Jurriën was met zeven goals en negen assists betrokken bij maar liefst zestien Feyenoord-doelpunten. De kans is groot dat hij daarmee een plekje in de EK-selectie heeft afgedwongen.

Joey Veerman (PSV)
Het was het seizoen van Veerman, die de Eredivisie lijkt te zijn ontgroeid. Week in week uit strooide de PSV-uitblinker met prachtige passes, altijd voorzien van een duidelijke boodschap. Veerman, die zich in Nederland met oogstrelend gemak onder welke druk dan ook uit kan voetballen, kroonde zich ook tot assistkoning van de Eredivisie. Maar liefst zestien keer was hij aangever. Het is voor PSV te hopen dat hij nog één jaar in Eindhoven blijft.

Mats Wieffer (Feyenoord)
Brak in het seizoen 2022/23 door bij Feyenoord, en heeft die stormachtige ontwikkeling dit jaar gestaag doorgezet. Met een gigantisch arbeidsethos was Wieffer een onmisbare schakel voor Feyenoord. De Oranje-international haalt altijd een voldoende, neemt zijn teamgenoten op sleeptouw en maakt geregeld belangrijke doelpunten, zoals tegen AZ, RKC Waalwijk en Heerenveen. Feyenoord zal hem maar al te graag willen behouden. 

Wie verdient het plekje in het Elftal van het Jaar van VP? Stem in de poll en discussieer mee in de comments!