Thiago Motta van Bologna naar Juventus

Witte rook uit Turijn: Juventus strikt Italiaanse trainer van Serie A-stuntploeg

12 juni om 18:59

Thiago Motta is de nieuwe trainer van Juventus. Dat maakt De Oude Dame woensdagavond bekend via de officiële kanalen. De Italiaan komt over van Bologna en tekent een driejarig contract in Turijn.

Bij Juventus wordt Motta de opvolger van de vertrokken Massimiliano Allegri. De Italiaan werd ontslagen na zijn woede-uitbarsting tijdens de gewonnen finale van de Coppa Italia tegen Atalanta Bergamo (0-1). Lang heeft De Oude Dame dus niet hoeven te zoeken. Motta kondigde op 23 mei bij Bologna aan dat hij zijn contract niet zou gaan verlengen. De weg naar Juventus lag daardoor al een tijdje open.

Het wordt voor de pas 41-jarige Motta zijn eerste avontuur bij een absolute topclub in zijn nog prille trainerscarrière. De Italiaan begon bij Paris Saint-Germain als coach van de O19, waarna hij in 2019 voor het eerst als hoofdtrainer aan de slag ging bij Genoa. Dat dienstverband duurde slechts tien wedstrijden. In 2021 durfde Spezia het met de oud-middenvelder van clubs als PSG en FC Barcelona aan. Dat dienstverband duurde slechts één jaar. Bij Bologna boekte de Motta zijn eerste echte succes. De trainer stond sinds september 2022 aan het roer en loodste de ploeg dit seizoen verrassend naar Champions League-voetbal door vijfde te eindigen in de Serie A.

De komst van Motta heeft mogelijk ook gevolgen voor de toekomst van Teun Koopmeiners. De Oranje-international zou een van de spelers zijn die de Italiaan graag naar De Oude Dame zou willen halen. Koopmeiners heeft nog een contract tot medio 2027 bij Atalanta Bergamo.