KNVB wil goede gedrag van fans belonen

Paauw licht plannen toe: 'Die bonus zullen we veel meer moeten effectueren'

30 mei om 09:20

De KNVB wil onder leiding van Frank Paauw, de nieuwe bondsvoorzitter, het goede gedrag van supporters in Nederland gaan belonen. Het overgrote deel van de fans is namelijk de dupe van het wangedrag van een klein deel van de supporters op de tribunes.

"Vorige week heb ik met een grote groep supporters gesproken, maar ook met vertegenwoordigers vanuit de clubs", begint Paauw aan tafel bij Op1. "Dan zie je dat we er niet goed in slagen om voor degenen die echt goed willen doen een bonus-malusregeling te hebben, maar dat ervaren wordt dat alleen de malus er is."

Als voorbeeld wordt door Paauw aangehaald dat uitsupporters verplicht zijn om met de bus naar een wedstrijd te gaan en het verboden is om met eigen vervoer de reis af te leggen. "Als het al een tijdje goed gaat, kun je wel degelijk vrij reizen geven. Die bonus zullen we veel meer moeten effectueren", aldus de kersverse bondsvoorzitter van de KNVB. "Ook zullen we duidelijker met supporters moeten communiceren wat de malus gaat worden als het misgaat. Supporters hebben het gevoel dat ze te generiek worden gestraft en dat ze nooit de bonus zien."

Verder is Paauw van plan om met supporters in gesprek te gaan over de protesten tegen zijn aanstelling. Toen bekend werd dat hij een kandidaat was, waren er in veel stadions protesten tegen de politiechef van Amsterdam. "Daar moest ik wel even aan wennen. Je ziet wel dat je met de supporters die uit het goede hout zijn gesneden wel discussie kunt voeren en dat je suggesties moet gaan doen hoe je dat beter kunt maken."