Strafrechtadvocaat: 'Hooligans aan schandpaal'

Effectievere straf tegen hooligans geopperd: 'Dan laten ze het wel uit hun hoofd'

1 juni om 08:38
Laatste update: 1 juni om 12:18

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma vindt dat voetbalhooligans best aan de digitale schandpaal genageld mogen worden. Hij denkt dat het een effectieve aanpak zou zijn, nadat het ook in de finale van de play-offs tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles weer helemaal misging.

Ausma betoogt dat beelden van relschoppers herkenbaar online gezet moeten kunnen worden. "Als ze geconfronteerd worden met hun daden, dan laten ze het echt wel uit hun hoofd om het nog eens te doen", zegt hij tegen RTL. "Ik denk het met name goed is om te voorkomen dat anderen het ook gaan doen. Als je nu zegt: 'Als het wéér gebeurt, dan kom je op de digitale schandpaal', dan denken ze wel eerst tien keer na."

Ausma stond in het verleden zelf hooligans bij in de rechtbank. Het viel hem op dat mensen met 'doogewone levens' vaak zelf ook schrokken van hun gedrag. Toch vindt hij dat stadionverboden niet goed genoeg werken. "Helaas werkt het niet, want dan zouden we dit niet gehad hebben", aldus de advocaat. "Sommige mensen blijven ook met een verbod in de buurt van het stadion. Als het dan fout loopt, gaan ze alsnog rellen."

Daarom vindt hij een digitale schandpaal een betere oplossing. "Wie een beter idee heeft hoor ik graag, maar ik denk dat we vanaf nu gewoon moeten zeggen: Als jij je misdraagt, dan nagelen we je aan de digitale schandpaal", aldus Ausma.