De Ligt schat kansen op basisplaats bij Oranje aardig in

Strijd om plek in centrum van Oranje-achterhoede: 'Schat mijn kansen aardig in'

3 juni om 07:52

Matthijs de Ligt schat zijn kansen op een basisplaats bij Oranje op het EK aardig in. De verdediger denkt dat het Nederlands elftal tegen niemand kansloos is komende zomer. De ervaring die De Ligt opdeed bij de vorige eindtoernooien probeert hij over te brengen op de rest.

Met de vorm van De Ligt zit het richting het EK goed. "Het gaat om het gevoel waarmee je op het veld staat. Ik ben fit, voel me goed. In die zin ben ik in goede vorm", aldus de verdediger tegenover NU.nl. Het is nog maar de vraag of die goede vorm leidt tot een basisplaats bij Oranje. Ook Lutsharel Geertruida en Stefan de Vrij strijden om een plek rechts in het centrum. "Maar ik denk dat de kansen op een basisplek best aardig zijn, als je bij Bayern veel hebt gespeeld. Ik hoef me niet meer te bewijzen. Ik heb zeker in de Champions League dit seizoen laten zien wat ik kan en wat ik een team kan brengen."

De Ligt maakt zich met Oranje op voor alweer zijn derde eindtoernooi. Op het EK 2021 leidde zijn rode kaart tot uitschakeling in de achtste finale tegen Tsjechië (2-0) en op het WK 2022 raakte De Ligt na het eerste groepsduel zijn basisplaats kwijt. "Ik neem de ervaring van die toernooien mee", aldus de stopper van Bayern. "Ik sta anders in het leven en het voetbal, ben relaxter dan vroeger. Spelen op een eindtoernooi is totaal anders dan een normale interland. Die ervaring wil ik op anderen overbrengen."

Net als Virgil van Dijk is De Ligt gereserveerd over de EK-kansen van het Nederlands elftal. "Ik geloof dat we tegen niemand kansloos zijn, maar we ook van iedereen kunnen verliezen. Op papier zijn we niet de beste ploeg. Wij moeten zorgen dat andere teams denken: pfoe, tegen dit Nederland speel ik liever niet. Zo'n team kunnen we worden, hoor."

"We hebben veel spelers die in topcompetities uitkomen", gaat De Ligt verder. "Het gaat erom dat we het goede groepsgevoel creëren. De eerste wedstrijd (tegen Polen, red.) wordt belangrijk. Als we die winnen, komt er iets los en kunnen we wat moois bereiken."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over de definitieve selectie: