Blind hekelt 'zogeheten analisten' in Nederland

Blind hekelt 'zogeheten analisten' in Nederland: "Kom je pas na half jaar bovenop"

4 juni om 15:40

Daley Blind vertrok via de achterdeur bij Ajax en Bayern München, maar beleefde een spectaculair seizoen bij Girona in de Primera División. De verdediger blikt terug op zijn vertrek uit Amsterdam en de kritische noot die vaak zegeviert in de Nederlandse media. 

In gesprek met Helden Magazine blikt Blind terug op enkele belangrijke momenten in zijn carrière. De speler verliet Ajax al eens eerder en maakte na het WK in 2014 de overstap naar Manchester United. "Vóór het toernooi had ik helemaal geen plannen om Ajax te verlaten. Ik zat er prima op mijn plek. Ik zag jongens vertrekken naar topclubs, maar ik dacht altijd: ik weet niet of ik ooit zo een toptransfer ga maken. Door het WK kwam Manchester United in beeld. Ik had in Brazilië laten zien dat ik er goed genoeg voor was. Er was echt een leven voor en ná het WK. Vanaf dat moment is alles bergopwaarts gegaan."

Onder trainer Frank de Boer behaalde Blind vier landstitels met Ajax. Ook bij Oranje kreeg Blind met De Boer te maken. "Bij het Nederlands elftal genoot ik vertrouwen van hem en wilde ik belangrijk zijn voor het elftal, ook voor hem", meent de verdediger, die het bondscoachschap van De Boer verdedigt. "Frank heeft het moeilijk gehad. Hij werd vanaf het begin hard aangepakt. Ik denk dat dat niet altijd even eerlijk was, hij was een beetje een makkelijk slachtoffer."

Blind ziet De Boer als een goed voorbeeld van wat verbeterd kan worden in het Nederlandse voetballandschap. "Hij had bij zijn laatst getrainde clubs niet altijd het geluk mee en heeft daardoor ook bij het Nederlandse publiek of de zogeheten analisten al meteen een stempel gekregen. Dan is het heel moeilijk om daar in een korte periode vanaf te komen. Ik heb het zelf ook gemerkt: als de media eenmaal negatief zijn, dan moet je een half jaar goed spelen voordat je daar weer bovenop komt en een heel jaar voordat je het beeld hebt kunnen omdraaien."