Zeven lessen van Koeman: ultimatum voor Frenkie, géén zweetbandverbod

Zeven lessen van Koeman: voorproefje mogelijke Ajax-strijd, ultimatum voor Frenkie

9 juni om 15:25
Laatste update: 9 juni om 15:26

Ronald Koeman heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies na de persconferentie voor de uitzwaaiwedstrijd die Oranje speelt tegen IJsland, precies één week voor de EK-opener tegen Polen.

Frenkie de Jong krijgt niet oneindig veel tijd
Zondag deed de middenvelder van FC Barcelona voor het eerst weer mee met de groepstraining, al vertelde Koeman op de persconferentie dat De Jong puur als 'neutrale man' gebruikt werd, waardoor hij niet in duels kwam. De bondscoach is bereid om De Jong lang bij de groep te houden als hij de eerste groepswedstrijd toch niet zou halen. Het geduld van Koeman is echter niet eindeloos. "Als hij de eerste drie duels niet kan spelen, dan zou ik er misschien nog even over na moeten denken", klonk het in Zeist.

Oranje-opstelling al grotendeels bekend
Waar Koeman in de afgelopen maanden vaak niets kwijt wilde over zijn opstelling in aanloop naar interlands, was dat voorafgaand aan het treffen met IJsland anders. "Als je een beetje voetbalverstand hebt, kun je ongeveer wel zien wie er gaan spelen", doelde de oefenmeester op de hesjes die hij uitdeelde op de afsluitende training.

Op beelden is te zien dat Virgil van Dijk, Nathan Aké, Teun Koopmeiners, Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Stefan de Vrij een hesje droegen en daarmee verzekerd lijken van een basisplek. In gesprek met de NOS kondigde Koeman ook aan dat Tijjani Reijnders gaat starten, waardoor al zeven basisspelers bekend lijken.

Tekst gaat verder onder de video

Geen zweetbandverbod voor Memphis
Na de oefenwedstrijd tegen Canada kondigde Koeman al aan dat hij met Memphis Depay in gesprek zou gaan over de zweetband die hij droeg, die voor veel discussie zorgde. Inmiddels heeft dat gesprek plaatsgevonden. De bondscoach is nog steeds niet blij met het feit dat Memphis de band onaangekondigd droeg, maar hij gaat geen verbod invoeren. "Hij heeft ermee getraind, dus wat mij betreft hoeven we ons er niet druk om te maken. Nee, ik heb niet gezegd: niet meer doen", zo vertelde Koeman op de persconferentie.

Oranje gevrijwaard van meer fysieke problemen
Waar het Nederlands elftal in de afgelopen interlandperiodes geteisterd werd door blessures, zat het in de wedstrijd tegen Canada mee: iedereen is ongeschonden uit de oefeninterland gekomen, zo zegt Koeman. Als datzelfde gebeurt in de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland, kan Oranje - buiten Frenkie de Jong - met een volledig fitte selectie afreizen naar Wolfsburg.

'Vertrouwensval' een extra duwtje in de rug?
In een poging om de Oranje-selectie 'zo scherp mogelijk' te krijgen in aanloop naar het EK, heeft Koeman een teambuildingsactiviteit op poten gezet. Met een 'vertrouwensval' moesten de spelers van Oranje elkaar opvallen. Koeman wilde er verder niet over in detail treden, maar verklapte wel dat hij zelf goed is opgevangen. "Zelf ben ik gevallen in de armen van de spelers. Ze hielden het tegen, dus dat is positief."

Concurrentiestrijd tussen potentiële Ajax-teamgenoten
Waar Ajax komend seizoen mogelijk wat duels met zowel Brian Brobbey en Wout Weghorst in de spits gaat spelen - indien laatstgenoemde de overstap maakt naar Amsterdam - is dat nu geen optie voor Koeman bij het Nederlands elftal. De bondscoach sluit een spitsenduo bestaande uit Brobbey en Weghorst op het EK echter niet helemaal uit. "Op dit moment is dat geen optie. Misschien komen we in een situatie waarin we achterstaan en dat moet, dat zou nog kunnen." Voorlopig moeten Brobbey en Weghorst samen met Memphis te moeten strijden om één plekje in de punt van de aanval.

Koeman deelt complimenten uit en ziet tv-optreden effect sorteren
De selectie van het Nederlands elftal was zaterdagavond te gast in het televisieprogramma Wij Houden van Oranje. Daar gingen presentatrices Hélène Hendriks en Noa Vahle in gesprek met de spelers en Koeman. Laatstgenoemde kijkt tevreden terug op de uitzending, waarbij hij complimenten uitdeelt aan Hendriks en Vahle. "Men krijgt zo een ander beeld van voetballers. Natuurlijk treden ze soms op een bepaalde manier naar buiten toe, maar op zich zijn dit gewoon geweldige jongens om mee te werken."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: