Simons moet kans pakken in Oranje

Van der Vaart en Van Hooijdonk hopen op 'Frimpongetje' voor Oranje-international

10 juni om 20:55

Pierre van Hooijdonk denkt dat Ronald Koeman nog niet zeker is van zijn rechtsbuiten voor het EK. Xavi Simons moet volgens de analist zijn kans grijpen, want een basisplaats voor Jeremie Frimpong of Donyell Malen ligt op de loer. Van der Vaart denkt dat Oranje met een goede Simons kans maakt om ver te komen op het EK. 

"Ik hoop dat het er uiteindelijk uit gaat komen bij Simons", steekt Van der Vaart van wal over de aanvaller annex middenvelder van Paris Saint-Germain, die afgelopen seizoen aan RB Leipzig verhuurd werd. "Op dit moment stelt hij een beetje teleur. Bij zijn club speelt hij vaak vanaf links. Daar krijgt hij vrijheid. Ik hoop dat hij dat hier ook gaat krijgen."

Van Hooijdonk legt de statistieken van Simons bij Leipzig en Oranje naast elkaar. "De verschillen zijn enorm", aldus de analist. "Dat zegt een hele hoop. Ik denk dat Koeman op deze positie nog steeds twijfelt." Van Hooijdonk vindt dat het Oranje ontbreekt aan snelheid in de voorhoede. "Alle landen hebben tegenwoordig echt snelheid voorin. Met Memphis hebben we iemand die goed kan voetballen maar vooral in de bal komt. Cody Gakpo heeft dat wel, maar Xavi is geen jongen die op de brommer zit. Het is tijd voor Frimpong óf Malen. Dat zijn twee types die dat wel hebben. Die geven het  elftal een extra optie. Snelheid is zo belangrijk in het hedendaagse voetbal.'

"Voor Simons is het vanavond uitermate belangrijk", vervolgt Van Hooijdonk. "Als Simons tegenvalt, denk ik dat Koeman gaat kiezen voor Malen of Frimpong tegen Polen." Van der Vaart sluit zich daarbij aan. "Hij moet zelf gewoon lekker voetballen. In potentie en voor de toekomst is het onze beste speler. Dat gaat er echt wel uitkomen. We hopen dat het nu gebeurt, want dan hebben we een goede kans om ver te komen. Ik ben het met Pierre eens. De statistieken zijn niet best. Daar hik je tegenaan als speler. Waarom lukt het bij mijn club en bij Oranje niet?", aldus Van der Vaart. "Koopmeiners en Xavi hebben eigenlijk een 'Frimpongetje' nodig", sluit Van Hooijdonk af.