Zwitserland en Schotland spelen gelijk op EK

Zwitserland nog niet zeker van knock-outfase EK: Schotten leven nog na gelijkspel

19 juni om 22:52

Schotland en Zwitserland hebben woensdag in een boeiende partij gelijkgespeeld op het EK. Door die remise hebben de Schotten nog altijd kans op de knock-outfase van het EK.

Door de zege van Duitsland tegen Hongarije, is het gastland in poule A al zeker van de knock-outfase. Schotland en Zwitserland moeten hier nog om strijden. De Zwitsers wonnen van de Hongaren in de eerste wedstrijd, waardoor ze bij een overwinning ook geplaatst zijn voor de achtste finales. Bij een zege van Schotland heeft dat land alles in eigen hand in de strijd om plek twee.

Met de fanatieke Schotten en Zwitsers op de tribune zat het met de sfeer in Keulen wederom erg goed. Beide teams begonnen daardoor scherp aan de wedstrijd en dat resulteerde direct in een leuke openingsfase. Zo was het duel nog geen dertien minuten bezig, toen Scott McTominay raak schoot voor de Schotten. Die goal werd echter een eigen goal van Fabian Schär, waardoor Schotland alleen nog scoorde uit eigen doelpunten. Antonio Rüdiger maakte de eerste Schotse treffer.

Het Schotse feest was echter niet van lange duur. Dertien minuten na de openingstreffer liet routinier Xherdan Shaqiri zien dat hij het scoren nog niet is verleerd. De 32-jarige aanvaller van Chicago Fire schoot met een heerlijke curve raak voor de Zwitsers en zette een historische prestatie neer. Shaqiri scoorde nu op zijn laatste drie EK’s en WK’s namens Zwitserland.

In de tweede helft was het vooral Schotland dat nog bloed rook. De fanatieke Schotten raakten de paal uit een vrije trap, maar ook Zwitserland kreeg nog een aantal goede kansen en zag een goal van Breel Embolo afgekeurd worden. Gescoord werd er niet meer, waardoor beide ploegen een punt pakten. Zwitserland staat nu tweede in de poule met vier punten en lijkt ook met een verlies tegen Hongarije nog door te gaan. Schotland zal in het laatste duel overtuigend van Hongarije moeten winnen voor de knock-outfase.