Vitesse vecht voor voorbestaan: 'Het is keer over'

Vitesse vecht voor voortbestaan: 'Oplossing is er nog niet, het is een keer over'

20 juni om 23:30

Vitesse-directeur Edwin Reijntjes noemt de afgelopen dagen een rollercoaster. De Arnhemmers leken even gered, zagen toen een Amerikaanse investeerder afhaken en moeten nu vrezen dat een overname in het water valt. Ook de licentie dreigt te worden ingetrokken. Zover is het echter nog niet, benadrukt Reijntjes.

De Gelderse club kampt zoals bekend met een schuld van negentien miljoen euro. Met ruim veertien miljoen is Coley Parry de grootste schuldeiser. Daarvoor moet een oplossing komen. "Ik ben regelmatig in gesprek met hem. Gisteren hebben we van 15.00 tot 00.30 uur om tafel gezeten. De bereidheid is er om eruit te komen met elkaar, maar dat resultaat is er nog niet. We staan toch te ver uit elkaar", zegt Reijntjes bij Vitesse TV.

"Parry en de Common Group hebben een behoorlijk bedrag geïnvesteerd en dat geld wil hij nu terug hebben", gaat de Vitesse-directeur verder. "Wij hebben geen geld, dus hebben we een investeerder nodig om een gedeelte aan hem te betalen. Alleen de vraag is, wat is een gedeelte? Wat is voldoende voor Common Group? Maar laat het duidelijk zijn dat Parry ook niet wil dat wij failliet gaan."

Door het uitblijven van een oplossing met Parry wist Vitesse geen sluitende begroting in te dienen bij de KNVB. "Als er een verschil zit tussen inkomsten en uitgaven, dan moet je aantonen bij de licentiecommissie dat de uitgaven gedekt zijn door honderd procent zeker geld. Dat is er nog niet. Vitesse kan niet op eigen benen dit gat dichten. Wij hebben een investeerder nodig, die zegt: wij gaan garant staan voor het verschil. Dat is nog niet zo."

Vitesse is wel in gesprek met een Nederlandse investeerder, maar die wil alleen het gat voor het komend seizoen dichten en wil niet de schuld betalen die uitstaat bij Parry. Reijntjes merkt wel dat de KNVB bereid is om mee te denken. "Maar mocht de licentie volgende week worden ingetrokken, dan kunnen we nog in beroep. Hopelijk kunnen we in die tijd alsnog alles inleveren wat nodig is."

Als Vitesse er niet uitkomt met de investeerder, dan heeft de club 'een probleem'. Mogelijk moeten de Arnhemmers dan toch weer proberen om Parry en de Common Group bij de club te blijven betrekken, hoewel dat niet de voorkeur geniet. "We zijn met een oplossing bezig waar Vitesse door kan blijven bestaan, maar daarvoor zullen we toch weer uitkomen bij de Common Group. Dat is niet ideaal, maar we zullen het met elkaar moeten oplossen."

Voorlopig blijft Vitesse vechten voor het voortbestaan. Als de licentiecommissie de licentie intrekt en de club in hoger beroep gaat, heeft het ongeveer twee weken.
"We lopen tegen een deadline aan. Het is een keer over, maar dat is nu nog niet. Binnen nu en een week moet er meer duidelijkheid zijn."