Vigil van Dijk over Oranje in aanloop naar Oostenrijk

Van Dijk deelt mening over geluiden uit Nederland: 'We zijn groeiende'

24 juni om 07:56

Virgil van Dijk blikt terug op Nederlands eerste deel van het EK. Na de driepunter tegen Polen en het gelijkspel met Frankrijk staat Oranje bovenaan in Groep D, maar toch heerst er bij menig criticaster enigzins een mineurstemming.

"Ik begrijp het allemaal wel, hoor", stelt Van Dijk vanuit Wolfsburg, in gesprek met Voetbal International. "Wij willen ook winnen en het liefste met goed voetbal, alleen heb je altijd te maken met weerstand", is de aanvoerder realistisch.

Vooral aan de bal valt er nog veel winst te behalen, vindt ook Van Dijk. "Dat we de nul hebben weten te houden, geeft heel veel vertrouwen. Iedereen voelt zich prettig bij deze manier van spelen en ik denk ook dat je dat tegen Polen en Frankrijk in fases kon zien. Maar het kan en moet beter. Tegen Polen kwamen we in situaties terecht waarin we elkaar niet goed genoeg aanvulden. Dat soort momenten bespreken we wel, omdat je tegen sterke landen dan in de problemen kunt komen. Tegen de Fransen zag het er verdedigend in ieder geval veel beter uit. We zijn groeiende."

Of een goede verdediging genoeg is om Europees kampioen te worden? "Het is wel een basis waarop we écht kunnen bouwen. Maar we zullen ook doelpunten moeten maken en dat kunnen we ook goed. Hopelijk laten we dat in de komende wedstrijden zien."

Daarvoor rekent de aanvoerder onder andere op Memphis Depay, die de laatste dagen veel kritiek te verwerken krijgt. "Memphis kennen we toch? Hij is een heel sterke persoonlijkheid en ik heb er alle vertrouwen in dat hij goed gaat zijn. Tegen Frankrijk was niet alleen het spel van hem misschien minder, maar van veel meer spelers. Ik geloof heel erg in Memphis", besluit Van Dijk.

Bizarre wending in afgekeurde Xavi-goal: check Studio Oranje hieronder: