Waarom Oranje EK-finale gaat halen: Weghorst-effect, groot verschil en 'thuisduel'

Oranje strijdt voor finaleplek: vier redenen waarom Engeland verslagen gaat worden

10 juli om 18:55
Laatste update: 10 juli om 08:03

Het Nederlands elftal hoopt zich woensdagavond tegen Engeland voor de tweede keer in de historie te plaatsen voor de finale van het EK. Op papier hebben The Three Lions een sterkere selectie dan Oranje, maar toch maakt de formatie van Ronald Koeman een goede kans op een overwinning. VoetbalPrimeur noemt vier redenen waarom Nederland Engeland gaat verslaan.

Woensdag om 21.00 uur gaat de bal rollen in Dortmund, als Nederland en Engeland tegenover elkaar staan. Oranje werd derde in een poule met Oostenrijk, Frankrijk en Polen, maar wist daarna Roemenië en Turkije aan de zegekar te binden. Engeland eindigde bovenaan in een groep met Denemarken, Slovenië en Servië en versloeg Slowakije en Zwitserland in de knock-outfase. Nu gaan beide landen dus strijden om een plekje in de finale.

1. Engeland overtuigt absoluut nog niet
De Engelsen beschikken over veel grote namen in de selectie, maar toch houdt het allemaal nog niet over op dit EK. In geen enkel duel is de formatie van Gareth Southgate overtuigend voor de dag gekomen. Engeland is ook al meerdere keren door het oog van de naald gekropen: als Jude Bellingham niet in de blessuretijd met een omhaal had gescoord tegen Slowakije, waren de Engelsen nu al thuis geweest, terwijl een gemiste strafschop van Manuel Akanji de doorslag gaf tegen Zwitserland.

Nu zal Engeland voor het eerst dit toernooi een sterkere tegenstander treffen, in de vorm van Oranje. Als Koeman en zijn staf de Engelsen analyseren, zullen ze al snel zien dat Oranje de wedstrijd kan gaan controleren als het juiste strijdplan wordt gesmeed.

2. Sterke bank Oranje en het Weghorst-effect
In elke Oranje-wedstrijd op dit EK tot nu toe is Weghorst ingevallen. En in minimaal drie van die vijf wedstrijden bracht de spits iets teweeg: tegen Polen was hij goed voor de winnende treffer, tegen Oostenrijk gaf hij een assist en na zijn invalbeurt tegen Turkije wist Oranje met veel gevarieerder aanvalsspel de wedstrijd om te draaien. De Engelsen kunnen met spelers als Cole Palmer en Ivan Toney genoeg kwaliteit van de bank brengen. Toch kunnen maar heel weinig invallers zo veel invloed uitoefenen op een wedstrijd als Weghorst bij het Nederlands elftal.

Daarnaast heeft Koeman opties te over in zijn elftal. Zo kunnen Donyell Malen, Steven Bergwijn en Jeremie Frimpong allemaal als rechtsbuiten gaan beginnen of invallen tegen Engeland. Achterin heeft de keuzeheer Micky van de Ven bijvoorbeeld nog achter de hand, die tegen Turkije bewees dat hij ook over de nodige kwaliteiten beschikt. Wat dat betreft zegt het genoeg dat spelers als Matthijs de Ligt en Brian Brobbey nog niet eens minuten hebben mogen maken op dit eindtoernooi.

3. Positief sentiment Oranje, negatief sentiment Engeland
Na de nederlaag tegen Oostenrijk leek het wel even alsof het land in brand stond, maar inmiddels is het sentiment rondom Oranje weer helemaal gekeerd. De Oranje-koorts is zich inmiddels snel aan het verspreiden. Ook heerst er vertrouwen en geloof in én buiten het kamp van het Nederlands elftal. In Engeland is men het hele EK al negatief door het eerder genoemde tegenvallende spel. Na de gewonnen penaltyreeks tegen Zwitserland heerst er wel iets meer optimisme, maar het houdt allemaal nog niet over. Oftewel: Oranje leeft met een compleet ander gevoel toe naar de halve finale dan Engeland.

4. Oranje speelt 'thuiswedstrijd'
Tienduizenden mensen reizen tussen dinsdag en woensdag af naar Dortmund om het Nederlands elftal van support te voorzien tegen Engeland. De verwachting is dan ook dat het Oranje zal domineren in het Signal Iduna Park, als de twee landen tegenover elkaar staan. De Engelsen kunnen dit toernooi ook rekenen op goede support in Duitsland, maar de kans is goed aanwezig dat de Oranje-fans in Dortmund qua aantallen alle records gaan verbreken van dit EK.