Oranje-fans lachen Braziliaanse burgervader uit: Niet te veel bier drinken

Oranje-fans lachen Braziliaanse burgervader uit: "Niet te veel bier drinken"

29-06-2014 14:25
2

Het is een uurtje of acht in de ochtend op boulevard Beira Mar in Fortaleza als Theo Pouw de microfoon pakt en de aanwezige supporters van het Nederlands elftal tegen beter weten in om een gunst vraagt. "Jongens, de burgemeester hier vraagt jullie vriendelijk om vanwege de hitte niet al te veel bier te drinken", zegt de grote gangmaker achter de supportersfeesten op WK's en EK's. Honderden fans lachen hem hard uit. Ze nemen nog een slok en zingen en dansen verder.

De samba heeft plaatsgemaakt voor de klompendans op het lange witte strand van de populaire badplaats in het noorden van Brazilië. Op de plek waar tienduizenden Brazilianen zaterdag de benauwde zege van hun nationale ploeg op Chili vierden, bereiden Oranje-supporters zich met Nederlandse smartlappen voor op hun achtste finale tegen Mexico.

'Wij houden van Oranje' en 'Viva Holandia', horen Braziliaanse jongetjes als ze met een surfplank onder de arm naar de zee lopen. In het oranje gestoken fans met kazen en tulpen op hun hoofd en klompen aan beide voeten zetten de ene na de andere polonaise in. Ze zijn vol goede moed. "We gaan naar Salvador", zingen ze. Daar speelt het elftal van Louis van Gaal namelijk de kwartfinale van het WK als Mexico wordt verslagen.

Zo'n 3000 supporters van het Nederlands elftal hebben de moeite genomen om naar Fortaleza te komen. Piet uit Someren, Harry uit Stadskanaal en Lucas uit Hoek van Holland. Ze zijn er allemaal weer bij. Ze hebben het warm. Passerende wolken bedekken soms de zon, maar het is zondagochtend al 28 graden in Fortaleza, waar de luchtvochtigheid hoog is.

De Oranjefans zijn zwaar in de minderheid in de Braziliaanse stad. Ze staan straks voor de zware opgave 35.000 Mexicanen te overstemmen in Estádio Castelão. Veel inwoners van Fortaleza hebben de kant van het Nederlands elftal gekozen. Ze dragen ook oranje kleding. Meezingen op Frans Bauer valt niet mee, merken ze. Een ding weten veel Braziliaanse bezoekers van het Oranjefeest zeker. Straks op 13 juli in Rio de Janeiro gaat de WK-finale tussen Brazilië en Nederland. Neymar tegen Robben in het Maracanãstadion. Dat lijkt ze wel wat. (ANP)