In het kort: Fries 'superduo' ziek, opvallende rentree, Koeman wordt columnist

In het kort: Fries 'superduo' ziek, opvallende rentree, Koeman wordt columnist

16-01-2015 16:00
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Sinkgraven ziek
Daley Sinkgraven en Mark Uth ontbreken mogelijk bij sc Heerenveen tijdens het uitduel met FC Utrecht. Het duo is ziek, meldt Voetbal International. Vormgever Sinkgraven en afmaker Uth misten dit seizoen beiden nog geen wedstrijd in de Eredivisie. De twee vormen de spil van het Heerenveen-elftal van trainer Dwight Lodeweges.

Opvallende rentree
Fernando Morientes gaat weer voetballen. De 38-jarige Spanjaard heeft zich aangesloten bij Deportivo Santa Ana, een amateurclub. De oud-spits van onder meer Real Madrid, goed voor 47 interlands namens Spanje, stopte in augustus 2010 met voetballen als speler van het Franse Olympique Marseille. Bij de club uit de Spaanse vijfde divisie is ook de zoon van Morientes actief. "Fysiek verkeert hij in goede conditie en hij is niet vergeten hoe hij doelpunten moet maken", zegt de voorzitter van de club.

Nasri maand 'out
Manchester City moet het in de achtervolging op koploper Chelsea in de Engelse Premier League drie tot vier weken stellen zonder Samir Nasri. De Franse middenvelder kampt met een kuitblessure die hij opliep op de training, zei trainer Manuel Pellegrini vrijdag. De Chileense coach kan wel weer beschikken over Vincent Kompany. De Belgische aanvoerder is hersteld van de hamstringblessure die hij half december opliep tegen Leicester City. Manchester City speelt zondag thuis tegen Arsenal, de voormalige club van Nasri. The Citizens staan tweede op twee punten van koploper Chelsea. Arsenal is vijfde, dertien punten achter de stadgenoot uit Londen.

Tegenvaller Pepe
Real Madrid-verdediger Pepe moet het even rustig aan doen. De Portugees liep in het bekerduel met Atlético Madrid (2-2) een gekneusde rib op. Pepe moest zich na een uur laten vervangen, onderzoek in het ziekenhuis bracht de kwetsuur aan het licht. Real laat in een statement weten te verwachten dat Pepe de komende twee weken niet inzetbaar is.

Fernandez officieel NAC'er
Guyon Fernandez mag zich officieel speler van NAC Breda noemen. De clubloze aanvaller tekende vrijdag een contract voor een half jaar bij de club uit Noord-Brabant. De oud-spits van onder meer Excelsior, Feyenoord en PEC Zwolle is komend weekend direct inzetbaar. NAC neemt het in de Eredivisie dan op tegen PEC. Fernandez trainde al sinds dinsdag mee met de A-selectie van NAC.

Nijholt naar VVV
VVV-Venlo heeft de selectie versterkt met Gianluca Nijholt. De 24-jarige middenvelder heeft zich voor anderhalf jaar verbonden aan de club uit de eerste divisie. Het eerste halfjaar speelt hij op amateurbasis. Nijholt zat zonder club na zijn vertrek in de zomer bij het Russische Amkar Perm. De voormalig jeugdinternational speelde eerder voor FC Utrecht, waar hij werd opgeleid, en Almere City FC.

Honda op stoom
Japan heeft vrijdag ook het tweede groepsduel op de Azië Cup gewonnen. De titelverdediger had in Brisbane aan een doelpunt van Keisuke Honda voldoende om Irak te bedwingen: 1-0. De oud-speler van VVV-Venlo schoot halverwege de eerste helft raak vanuit een strafschop. Japan had in het eerste groepsduel eenvoudig afgerekend met Palestina en komt op zes punten uit twee duels. Een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd op dinsdag tegen Jordanië is voor Japan voldoende voor een plek in de kwartfinales.

Handblessure Robben
Arjen Robben heeft tijdens het trainingskamp van Bayern München in Qatar een handblessure opgelopen. "Ik wilde een bal uit een pocket van de pooltafel vissen, toen werd ik gebeten door een krokodil", grapte Robben tegenover Bild. Dat was niet helemaal wat er gebeurde. Robben blesseerde zijn middelvinger tijdens een krachttraining. De vinger is niet gebroken, maar wel gekneusd. Robben kon na een korte behandeling wel deelnemen aan de training.

Pellegrini troeft Van Gaal af
Manchester City-trainer Manuel Pellegrini is in Engeland uitgeroepen tot manager van de maand december. Hij kreeg de voorkeur boven onder meer Louis van Gaal, trainer van Manchester United. Met City liet Pellegrini in december slechts twee punten liggen. Van de mogelijke achttien punten wist City er zestien bij te schrijven. Alleen Burnley wist City twee puntjes af te snoepen.

Red Bull-ster naar China
Red Bull Salzburg ziet Alan vertrekken. De 25-jarige Braziliaan maakt voor 11,1 miljoen euro de overstap naar China, waar hij gaat spelen bij Guangzhou Evergrande. De Chinese club wordt getraind door oud-wereldkampioen Fabio Cannavaro. Alan scoorde in 88 wedstrijden namens Red Bull liefst 59 keer. In China moet hij een voorhoede vormen met voormalig Italiaans international Alberto Gilardino.

FIFA: record aan WK-inschrijvingen
De verkiezing van Rusland als gastheer van het WK voetbal in 2018 mag dan omstreden zijn, het mondiale eindtoernooi is in elk geval ongekend in trek bij de voetballanden. De wereldvoetbalbond FIFA maakte vrijdag bekend dat alle 209 nationale bonden zich hebben ingeschreven voor de kwalificatie van het wereldkampioenschap. Dat is voor het eerst. De eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK hebben plaatst vanaf medio maart. Dan starten de landen uit Azië, Midden-Amerika en de Cariben met hun plaatsingswedstrijden.

ADO-opponent vaker verdacht
Het is niet de eerste keer dat het Albanese Skenderbeu Korce verdacht wordt van matchfixing. Dat meldt De Telegraaf. De KNVB startte een onderzoek naar een oefenduel tussen de club uit Albanië en ADO Den Haag, nadat berichten van 'fixing' opdoken. Skenderbeu werd in het verleden ook al eens verdacht van het manipuleren van wedstrijden, bevestigden internationale contacten van de KNVB. Skenderbeu werd daar bij gebrek aan bewijs nooit voor veroordeeld.

Holtby breekt sleutelbeen
Het trainingskamp van Hamburger SV in Abu Dhabi heeft voor Lewis Holtby slecht uitgepakt. De middenvelder viel donderdag in een oefenduel met Eintracht Frankfurt hard op zijn schouder. Uit röntgenfoto's is gebleken dat de ploeggenoot van Rafael van der Vaart daarbij een sleutelbeenbreuk heeft opgelopen. De verwachting is dat Holtby zo'n tien weken uit de roulatie is.

Telesport strik Koeman
Ronald Koeman gaat schrijven voor De Telegraaf, meldt de krant vrijdag. De succesvolle coach van Southampton levert zaterdag zijn eerste bijdrage als voetbalcolumnist in Telesport, de sportbijlage van De Telegraaf. Koeman (51) heeft goed gezelschap als het gaat om oud-voetballers met een column in het dagblad. Johan Cruijff, Ruud Gullit, Edwin van der Sar en Wim Kieft schrijven ook al voor de krant.

Cambuur-aanwinst speelgerechtigd
SC Cambuur kan komend weekend in het Eredivisie-duel met ADO Den Haag een beroep doen op Sinan Bytyqi. Het talent, dat door de club uit Leeuwarden wordt gehuurd van Manchester City, is speelgerechtigd en kan zodoende in het Kyocera-stadion zijn officiële debuut maken namens Cambuur.